Toba, produs atestat traditional romanesc

21 sortimente atestate traditional de toba de casa si de porc din intreaga tara:

1. Toba de casă Gabioti din Plescoi”, Judetul Buzau, are câteva trăsături proprii care o diferențiază de alte produse similare din aceeași categorie. Gustul este dat de amestecul armonios al tuturor elementelor. Acesta este de fapt secretul dat din generație în generație în sânul familiei. Nu numai amestecul echilibrat al măruntaielor este secretul, ci și timpul de fierbere, vasul în care se fierbe toba. Forma, aspectul exterior al tobei, curat, albicios, din membrane naturale, la care amintim și aspectul pe secțiune, mozaicat uniform, toate determină specificitatea unui produs unic.

2. Produsul "Tobă Baciu" din Campulung Moldovenesc, Suceava, are câteva trăsături proprii care îl diferenţiază de alte produse similare din aceeaşi categorie. Gustul este dat de condimentele folosite, în special usturoiul, sub formă de zeamă, precum şi de fum. Aspectul în secţiune, de produs bine presat, cu puţină gelatină cu bucăţi mari de carne. Toate operaţiunile din cadrul procesului de producţie sunt efectuate manual, cu utilizarea de ustensile specifice şi folosite în gospodăriile populaţiei din secolul trecut. Prelucrarea membranelor este un element de tradiţionalitate.

3. Tobă de casă - Debreczeni” din Satu Mare, se obţine din: carne de pe căpăţâni de porc, şorici, urechi şi limbă fierte. Se adaugă condimente ca: boia de ardei, usturoi, piper şi sare. Se prezintă sub diferite forme care sunt date de membrana naturală folosită, ca fund de vită, stomac de porc, care ajung la o greutate de 1,5-3 kg. În secţiune se observă compoziţia mozaicată, se vad bucăţile de carne de porc, limbă, șoric, uniform amestecate, bine legate.

4. Toate operaţiunile necesarii fabricării produsului TOBĂ ȚĂRĂNEASCĂ, Mihaiesti, Valcea și anume tranșarea, curățarea pieselor, despicarea căpățânii de porc și separarea creierului, fierberea și separarea cărnii de părțile osoase, tocarea în bucățele mărunte, sărarea și condimentarea se fac manual. Totodată în intestinele groase de vită, cu grijă și mare atenție spălate înainte, lăsate 24 ore în amestec de oțet și ceapă pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, se umplu tot manual. După umplere burțile se presează la rece pt eliminarea surplusului de lichid, după care se mai fierb timp de 30 minute pentru asigurarea omogenității compoziției. Specificitatea produsului derivă nu numai din rețetă și ingrediente, cât și din folosirea gelatinei naturale extrase prin fierberea pieselor cu șorici.

5. Pentru prepararea produsului Tobă "Tătăran" Lupasel, Maramures, solicitantul utilizează ca materie primă cap de porc, şorici, limbă, ureche de porc Mangaliţa crescut de procesator şi din rasa Bazna. Aceştia sunt furajaţi în sistem gospodăresc. Toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual, se folosesc ustensile specifice preparării tobei (cuţite, fund de lemn, sfoară pentru cusut stomacul şi vezica de porc). La prepararea Tobei "Tătăran" nu sunt folosiţi aditivi, coloranţi sau amelioratori, totul este natural.

6. Produs traditional Tobă de casă Babeţ”, Brasov, este fabricat din bucăți neuniforme de carne și organe de porc fierte și condimentate (sare, piper măcinat, cimbru și usturoi), introduse în membranele naturale: funduri de vită sau bășici de porc. Este un produs fiert, cu gust și miros plăcut, caracteristic ingredientelor, cu o aromă specială datorată condimentelor naturale alese pentru fierbere. Materia primă de calitate provenită de la porci crescuți în gospodărie. Nu se folosesc conservanți sau coloranți, nici gelatină sintetică. Întreg procesul este manual, simplu, tradițional.

7. Pentru prepararea Tobă de casă Stauder”, Seini, Maramures, se foloseşte ca materie primă cap, ciolan, limbă, şorici de porc proveniţi de la porci crescuţi în gospodăria ţărănească şi de noi, furajaţi în mod tradiţional. Reţeta folosită, modul de preparare: alegerea cu grijă a cărnii şi a organelor de porc, fierberea şi tăierea manuală a bucăţilor de carne şi organe, umplerea stomacului sau a vezicii se face tradiţional şi scoaterea aerul cu ajutorul acului, se presează cu mâna, afumare la rece (noaptea fum, ziua se lasă la zvântat), duc la obţinerea unei tobe de casă deosebit de gustoasă şi apetisantă. Toate ingredientele sunt naturale, nu se folosesc aditivi, amelioratori sau coloranţi. Toate operaţiile de preparare se execută manual, ustensilele sunt cele tradiţionale. Se foloseşte acul pentru înţepat şi sfoara pentru cusut, blat de lemn pentru tăiat, cazan pentru fiert, cana pentru umplut, cuţite. Produsul are un gust şi o aromă de carne condimentată şi afumată – fumul obţinut prin ardere mocnită a rumeguşului de fag fără flacără.

8. Produsul Tobă de casă Dumbravă”, Rupea, Brasov, se obține din carnea de porc de la cap și sorici fierte, condimentate (sare, piper măcinat, cimbru și usturoi) și introduse în funduri de vită sau bășici de porc. Un produs fiert mozaicat, armonios condimentat, ce conține doar gelatină naturală fără adaos de alți corectori de culoare sau gust.

9. Toba Mişka de Ocna Şugatag”, Maramures, are câteva trăsături proprii care o diferenţiază faţă de alte produse din aceeaşi categorie: aspectul, culoarea maronie-deschisă cu un luciu aparte, gustul şi mirosul. Diferenţa fată de alte produse este dată de materia primă de calitate obţinută de la porci crescuţi în gospodăriile proprii, ingredientele naturale folosite(sare, piper, usturoi), metoda tradiţională de preparare şi reţeta folosită din moşi strămoşi. Nu se folosesc aditivi alimentari, coloranţi şi conservanţi.

10. Tobă de casă "Dorin", Bran, Brasov contine carne de porc (în stare de îngrășare) din gospodăria proprie, organe (rinichi, inima, soric, limba, picioare de porc, căpățâni), condimente (piper, sare, usturoi, dafin), toate pregătite după rețeta proprie si care se introduc în membrane naturale de porc (stomac și intestin gros). Nu se folosesc conservanți sau coloranți, nici gelatina sintetică. Întreg procesul este manual, simplu, tradițional.

11. Produsul traditional “Tobă afumată Poponeci’, Fundata, Brasov, este fabricat din carnea de pe căpățânile de porc cu slănină și șoriciul aferent, limbă și urechi de porc, slănina de la gușă cu și fără șorici cu condimente (sare, usturoi , piper, cimbru) în membrane naturale. Este un produs fiert. Se poate comercializa ca atare cât și afumat cu fum din lemn de esență tare .Toate operațiile sunt manuale, îmbinarea armonioasă a condimentelor cu carnea de porc de bună calitate (porci crescuți cu subproduse de la fabricarea brânzei) dau personalitatea produsului.

12.Produsul Tobă de casă – Roxana”, Buzau, are aspect mozaicat, uniform, ușor gelatinos, plăcut, specific produsului afumat și condimentat, elastic, fără aditivi industriali.

13. Tobă de casă "Motoc", Cristian, Brasov, este un produs complex si foarte hranitor obtinut din carne si organe de porc crescut in ferma proprie. Este un produs fiert si condimentat cu condimente naturale ce se prezinta in membrane naturale de porc sau vita. Poate fi comercializat si afumat. Contine gelatina naturala.

14. Toba "Casa Râmniceană” Bucuresti, este ovală cu o suprafață albicioasă, fără urme de mucegai. Aspectul tobei este mozaicat, uniform ușor gelatinos. Gustul tobei plăcut iar consistență elastică.

15. Toba țărănească "Meșteșugari de gusturi" Bucuresti, seprezinta sub forma de bucăți ovale, cu suprafața curată, nelipicioasă, fără pete negre, mucegai sau porțiuni neafumate de culoare alb-galbui până la cenușiu deschis; în secțiune masa bine legată, fără goluri de aer, aglomerări de apă sau grăsime topită, fără fragmente de os sau alte corpuri străine, de culoare mozaicată.

16. Produsul "Tobă de Tălmăcel", Sibiu, ca formă și dimensiune, corespunde membranei naturale folosite (stomacul sau beșica de porc), obținute din carne de căpățână de porc, carnea de pe ciolane, limbă de porc, urechi de porc, condimente prin fierbere și răcire în membrane natural afumate. Carnea se prelucrează manual, se toacă cu mașini de tocat clasice, manuale. Ingredientele folosite sunt sare, usturoi, piper boabe și măcinat negru, frunze de dafin, membrane naturale. Pentru afumare se folosește lemn subțire de fag și rumeguș uscat din lemn de fag. Afumarea se face cu fum rece, în mai multe etape în afumătoare clasică, tradițională. Perioada de afumare durează 3- 4 ore. Toba astfel obținută se lasă la zvântat 24 de ore dupa care se depozitează în spații bine aerate la o temperatură de cca. 4 grade Celsius.

17. Tobă Zimbria, Galati, este un produs tradițional asemănător produsului preparat în casele țărănești, afumat tradițional, obținut din carnea de pe căpățâni de porc, cu slănină și șoriciul afernt, organe interne de porc (inima, limba), slănină, sare și condimente naturale (usturoi, piper măcinat boabe enibahar, frunze dafin). Produsul finit se obține prin fierberea și afumarea tobelor în afumători clasice, se prezintă în bucăți de 0,500-2 kg bucata corespunzătoare formelor și membranelor naturale folosite.

18. Toba de casă ”Carmangeria Bunicilor” Oradea, Bihor, Este un produs cu aspect omogen specific de tobă de casă consistență densă, elastică, culoare maro-roșcat, gust predominant de carne cu boia și usturoi miros plăcut de usturoi si carne afumată.

19. În compoziția produsului traditional “Toba de porc Bistrita”, judetul Bistrita-Nasaud, se regăsec: șorici, picioare, cartilaje și carne de pe capul de porc (urechi, rat), limbă, rinichi,inimă, bucăți de carne de pe ciolan, pulpă sau spată, condimente. Ingredientele se fierb, apoi se scurg, se lasă la răcit, se taie bucăți mai mici, apoi se introduc în membrana naturală de vită și se afumă.

20. Toba bunicii Carmangeria cu gust”, Carniceni, Iasi, este un produs obținut dintr-un stomac de porc umplut cu un amestec de organe fierte și condimentate. La exterior aspectul este de bucăţi de formă corespunzătoare învelişului, cu suprafață curată, de culoare albă- gălbuie. Aspect interior ( în secţiune) este mozaicat, dat de bucățile de organe uniform răspândite, fără goluri de aer. La tăiere umplutura nu se desface în bucăţile componente. Gustul este specific, imprimat de amestecul de organe și de metoda de producție ce are toate etapele executate manual.

21. TOBĂ ALBĂ DANILEVICI, Gura Humorului, Suceava este un produs fabricat din carne de porc, organe de porc, urechi de porc și condimente, preparate prin fierbere și răcire.

 


Cautare