
Boxemännchen sunt brioșe sub formă de omuleți, un simbol dulce al Sfântului Nicolae, consumate în special în perioada sarbatorilor în Luxemburg.
Aceste brioșe sunt tradițional oferite copiilor de catre brutariile care le vand in timpul Adventului. Sunt o delicatesă sezonieră, amintind de povestea Sfântului Nicolae și de tradițiile păstrate de secole. Fac parte din bucătăria luxemburgheză și sunt apreciate deopotrivă de copii și adulți. Faimoșii Boxemännchen sunt așezați în mod tradițional pe farfuria oferită de sfântul patron al copiilor si sunt decorate cu stafide, dulciuri sau chiar o mică pipă de spumă de mare. Briosele aduc bucurie festivă atât pe mesele de mic dejun, cât și in cadourile de Sfantul Nicolae.

Ingrediente: 500 g făină, 30 g zahăr, 100 g unt, 20 g drojdie activă, 2 ouă, 240 ml lapte călduț, 1,5 lingurițe de sare.
Preîncălziți cuptorul la 180°. Turnati putina făină într-un bol mare și frământati-o cu drojdia și 15 g de zahăr, un ou și puțin lapte călduț. Framantati până obțineti un amestec omogen. care va servi drept un fel de pre-aluat. După ce aluatul este omogen și neted, acoperiti-l cu un prosop de bucătărie curat și lasati-l să se odihnească 15 minute. Adăugați zahărul, făina și laptele rămase, precum și sarea și amestecați din nou. Adăugați untul și frământați bine până când este complet încorporat în aluat. Acoperiți din nou aluatul cu prosopul de bucătărie, apoi puneți-l într-un loc cald și lăsați-l cel puțin 20 de minute. Dacă preferați Boxemännercher-ul puțin mai dulce, adăugați o lingură suplimentară de zahăr. Inainte de a modela aluatul pentru Boxemännercher, frământați bine aluatul cu mâinile. Modelați aluatul începând cu corpul. Tăiați partea principală pe lungime pentru a le modela picioarele și ușor în diagonală pentru brațe. Așezați-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt și lăsați-le să se odihnească încă 20 de minute. Bateți oul rămas și ungeți fiecare Boxemännchen. Coaceți timp de 25-30 de minute.