
„Bayerischer Bärwurz” este o băutură spirtoasă produsă în Bavaria, mai ales în Pădurea Bavareză, într-un mod tradițional, din rădăcina plantei Meum athamanticum (Jacq.) sau a plantei Ligusticum mutellina (L.) Crantz, denumita „Branca-ursului”

Conținutul efectiv de alcool al băuturii spirtoase gata de băut este cel puțin 40 % vol. Limpede la aspect, incolora, cu aroma intensa de iarba ursului, amintind vag de telina sau leustean, „Bayerischer Bärwurz” are un gust fin, tipic de pamant. Rădăcinile de Bärwurz (Branca ursului), care urmează să fie utilizate se spală și se taie în bucăți sau se macină. Dacă producătorul decide să fabrice un macerat sau un digestat de Bärwurz pentru a doua etapă, din rădăcinile de Bärwurz spălate și tăiate se obține un extract la rece („macerat”) sau la cald („digestat”), la care se adaugă alcool etilic de origine agricolă. În timpul acestui proces, care poate dura săptămâni sau luni de zile, rădăcinile sunt drenate în mod delicat de uleiurile lor esențiale, precum și de culoarea și de aroma lor. După distilare, produsul este în general păstrat și/sau lăsat la maturat în recipiente adecvate (de exemplu, butoaie de stejar sau de oțel) timp de până la zece ani, pentru completarea gustului.

Tradiția de producere a unei băuturi spirtoase din rădăcinile plantelor Bärwurz, potrivit celei mai vechi distilerii Bärwurz din lume (Deggendorf), datează din 1919, răspândindu-se de-a lungul timpului în alte regiuni din Bavaria în care se găsește în mod natural ingredientul caracteristic al „Bayerischer Bärwurz” (rădăcina plantelor Bärwurz). În jurul anului 1920, Karl Eckert, medic și proprietar de distilerie din Deggendorf, a descoperit, pe lângă efectele plantei, gustul fin al distilatului obținut din aceasta. În Bavaria s-au jucat și continuă să fie jucate piese de teatru în care, de exemplu, se pot vedea sticle de „Bayerischer Bärwurz” pe scenă. Mai mult, în Böbrach există muzeul „Gläserne Distille” dedicat schnapps-ului, unde este prezentata tradiția de producție a „Bayerischer Bärwurz”. Pe lângă acesta, în muzeu există și o demonstrație a procesului de distilare utilizat pentru producerea „Bayerischer Bärwurz”.
„Bayerischer Bärwurz” bautura spirtoasa cu Indicatie Geografica Protejata, este menționată ca specialitate bavareză tradițională în baza de date a specialităților bavareze:
www.spezialitaetenland-bayern.de