
„Bursa Kestane Şekeri” IGP, Turcia, este un produs de cofetărie obținut prin decojirea fructelor castanului și fierberea lor în sirop.

Culoarea castanelor „Bursa Kestane Şekeri” este chihlimbarie și gălbuie. Castanele nu trebuie să aibă o culoare închisă sau să fie caramelizate. Proporția de fructe din produsul „Bursa Kestane Şekeri” ambalat fără sirop trebuie să fie de minimum 63-71 %, iar proporția de fructe din produsul „Bursa Kestane Şekeri” ambalat cu sirop trebuie să fie de minimum 60 %. „Bursa Kestane Şekeri” poate avea un gust îndulcit și fin de caramel, de miere, de cremă de unt, de cafea prăjită și de vanilie îndulcită, cu o notă de lemn.

Aria geografică în care sunt produse și prelucrate castanele „Bursa Kestane Şekeri” este limitată la provincia Bursa, care se află în sudul regiunii Marmara a Turciei. În arhivele islamice din secolul al XV-lea există documente care indică prezența producției de „Bursa Kestane Şekeri” (pe atunci, se foloseau doar castane confiate) în palatul otoman. Pe la începutul secolului al XX-lea, castanele „Bursa Kestane Şekeri” au început să fie produse în celebrul bazar Şekerciler din Bursa. Datorită dezvoltării artei cofetăriei în Bursa, producția de „Bursa Kestane Şekeri” se realizează cu multă pricepere de mulți ani. În trecut, toate castanele utilizate în producția de „Bursa Kestane Şekeri” erau procurate din aria geografică respectivă. Totuși, în prezent, din cauza cererii tot mai mari, sunt utilizate și castane cu caracteristicile specificate în cerere cultivate în afara provinciei Bursa.