Cârnații din topor din Vâlcea recunoscuti oficial

Cârnați din topor din Vâlcea” au fost recunoscuți oficial la nivel european, devenind al 15-lea produs românesc cu Indicație Geografică Protejată (IGP).

Preparatul tradițional, afumat cu lemn de fag și sărat cu sare de la Ocnele Mari, se alătură listei produselor românești cu renume internațional, printre care se numără Magiunul de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești, Salată tradițională cu icre de crap, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda sau Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România.

Cârnați din topor din Vâlcea” IGP sunt cârnați din carne de porc, afumați cu lemn de fag, cu o textură mozaicată și gust ușor picant. Secretul rețetei stă în tăierea manuală a cărnii cu toporul, în sarea extrasă din Salina Ocnele Mari și în dubla afumare cu lemn de esență tare. Pentru a obține acest produs, cel puțin o etapă din procesul de producție – tăiere, prelucrare sau afumare – trebuie să aibă loc în arealul geografic delimitat, care include comunele Mihăești, Ocnele Mari, Frâncești, Popești, Roești, Lăpușata și Roșiile, din județul Vâlcea. Rețeta cârnaților din topor din Vâlcea, veche de aproape un secol. Carnea se mărunțește, se sărează cu sare locală, se condimentează cu usturoi, piper și cimbru, apoi se lasă la maturat și se afumă cu lemn de fag.

Produsul este deja cunoscut consumatorilor din întreaga țară. „Cârnați din topor din Vâlcea” pot fi găsiți în meniurile unor restaurante celebre, precum Hanu lui Manuc, furnizor al Casei Regale a României, Casa Elena Lupescu sau Hanu Berarilor. Totodată, a fost prezentat la târguri internaționale de renume, precum Grüne Woche (Berlin), Anuga Köln sau SIAL Paris, fiind apreciat de clienți și critici pentru gustul autentic și povestea care îl însoțește.