Hatay Kaytaz Böreği

Kaytaz böreği, IGP, Turcia, este o delicatesă faimoasă din regiunea Hatay.

Aspectul său seamănă cu o pizza și este de obicei savurat la prânz, cină sau la ora ceaiului. Kaytaz böreği se prepară cu un aluat ușor crocant și o umplutură perfect echilibrată de carne tocată, ceapă și condimente. Umplutura constă în principal din carne tocată (de obicei, carne de miel), ceapă, melasă de rodie, pastă de roșii. Condimentele folosite sunt: fulgi de ardei iute, piper negru și chimen. În unele rețete se pot adăuga în aluat condimente aromatice precum fenicul, nucșoară rasă sau ienibahar. Pentru a întinde aluatul se folosește un amestec de unt și ulei, ceea ce conferă böreği o textură crocantă.

Procesul de preparare implică următorii pași:

Prepararea aluatului: Un aluat moale este frământat cu făină, apă, drojdie, ulei de măsline, sare și condimente opționale și lăsat să crească.

Prepararea umpluturii: Umplutura se prepară amestecând ceapă, carne tocată, pastă de roșii, melasă de rodie și condimente.

Modelare: Bucățile de aluat sunt separate, unse cu ulei, întinse, modelate în pătrate au cercuri, iar umplutura se așează în centru.

Coacere: Börek-urile preparate sunt coapte la cuptor.

Kaytaz börek este adesea savurat ca gustare pe lângă mesele principale, datorită umpluturii și aromei delicioase. Amestecul armonios de ingrediente locale definește gustul distinctiv al „Hatay Kaytaz Böreği” și reflectă patrimoniul agricol bogat al regiunii Hatay.