Denizli Tandır Kebabı

Denizli Tandır Kebabı este un preparat turcesc tradițional din carne de miel, specific regiunii Denizli, care se gătește lent, la foc mic, într-un cuptor de tip tandır (forn).

Carnea, de obicei de la miei mai tineri, devine extrem de fragedă și este servită adesea pe pâine plată (pide) și cu garnituri specifice precum ceapă cu sumac și ardei.  Se folosește carne de la miei sub un an, care este tăiată în bucăți (inițial în două, apoi în opt) și așezată pe frigări din metal. Carnea se gătește lent, de obicei între 3 și 5 ore, într-un cuptor de pământ, sau de piatra, cu foc de lemn. Se pune accentul pe gustul natural al cărnii, de aceea se folosesc foarte puține condimente. Aroma unică provine din metoda de gătire lentă și din grăsimea care se scurge în timpul gătirii.

Se servește pe pâine plată (pide), care absoarbe grăsimea aromată de la carne. Se acompaniază de ceapă cu sumac și ardei. Un aspect important al ritualului de servire este că se mănâncă tradițional cu mâna, fără tacâmuri. Denizli Tandır Kebabı are o istorie de peste 200 de ani și este preferat în timpul Ramadanului. Kebabul a primit un certificat de indicație geografică acum doi ani. El se serveste peste tot in Denizil si s-a răspândit pe măsură ce turiștii care vizitau orașul au dobândit acest gust cu o aromă speciala. In general toate părțile mielului întreg sunt tăiate în bucăți și aruncate direct în cuptor.