Centru cultural inovator pentru un sat izolat

Un centru cultural inovator in Ostana, Italia, pentru a atrage noi vizitatori si pentru a oferii servicii și producții culturale de înaltă calitate.

Ostana este un sat rural situat în regiunea Piemont, în Alpii de Nord-Vest, cu vedere la muntele Monviso din Italia. În 1921 erau 1.200 de locuitori. La sfârșitul secolului al XX-lea au rămas doar șase locuitori cu o rată de depopulare de 99,5%. Prin urmare, provocarea inițială a fost să populeze un sat de la zero. Crearea unui centru cultural inovator face parte dintr-o strategie mai amplă care încurajează crearea unui spirit comunitar reînnoit, pornind de la o viziune comună și imaginând o infrastructură de comunitate pentru Ostana viitorului, care să răspundă unei viziuni pe termen lung. Ostana o zonă depopulată, a fost relansată și datorită unei acțiuni integrate, implicând o comunitate mult mai extinsă decât cei 85 de locuitori actuali, întrucât mizează pe alianțe cu actorii regionali și naționali, precum și pe rețele largi naționale și internaționale.

În 2012, municipalitatea a decis să creeze un centru inovator care combină producția culturală și angajamentul civic. Zona a fost aleasă deoarece cătunul S.Antonio era la acea vreme complet abandonat, dar din punct de vedere istoric fusese unul dintre cele mai importante ale satului. Poziția față de muntele Monviso este spectaculoasă și se află la o altitudine de 1300 m, deci într-o poziție ușor accesibilă din toate celelalte cătune. Găsirea resurselor pentru realizarea centrului cultural de 1000 de metri pătrați a fost o provocare relevantă. Resursele pentru crearea centrului au fost preluate din finanțare publică: Regione Piemonte, Planul de Dezvoltare Rurală FEDR 2007-13 (Măsura Strategică 3.2.2). Construcția Centrului Cultural numit „Lou Pourtoun” a fost realizată de întreprinderi locale, coordonate de Politecnico din Torino, care a elaborat proiectul arhitectural, revizuind principiile arhitecturii tradiționale într-o idee de design inovatoare.

Una dintre primele activități desfășurate la Lou Pourtoun a fost crearea ALPSTREAM, un Centru de cercetare pentru studiul râurilor alpine, gestionat de Universitatea din Torino, Politecnico și Universitatea din Piemonte Orientale, finanțat de Interreg ALCOTRA 2014-2020 și creat de Parco del Monviso. Lou Pourtoun găzduiește activitățile centrului de cercetare, care este un punct de referință pentru oamenii de știință și experți din toată Europa. Municipalitatea a promovat, de asemenea, crearea unei Cooperative comunitare, care s-a numit Viso A Viso și a fost înregistrată oficial în mai 2020. Cooperativa comunitară are ca obiectiv principal gestionarea centrului cultural și crearea generală a unui impact pozitiv asupra comunității locale.

După finalizarea structurii, în prima perioadă Centrul Cultural a fost administrat de o Asociație Culturală locală numită Bouligar, care a organizat evenimente. Viso A Viso și-a asumat responsabilitatea pe termen lung de a gestiona structura și de a face managementul ei sustenabil la nivel economic. Din 2020, au fost activate o serie de activități și proiecte pentru a deschide Lou Pourtoun către comunitatea locală și către un public internațional: printre acestea, crearea unei biblioteci publice pentru copii, adulți și cercetători pe subiecte alpine, Biblioteca Umană din Alpi., organizarea de expoziții de artă contemporană și spectacole muzicale, deschiderea unui showroom de meșteșuguri local. Lou Portoun poate contribui la atragerea de noi rezidenți, care este una dintre prioritățile principale ale Ostanei, fiind spațiul fizic în care pot fi implementate noi servicii pentru familii și tineri.

 


Cautare