Centrala termo electrica cu biomasa

Centrala de cogenerare pe biomasă este o afacere din spatiul rural care se se bazeaza pe o resursa locala de biomasa tip lemn ce produce energie electrică și termică.

In Austria, majoritatea proprietarilor de paduri s-au asociat si cu ajutorul fondurilor auropene au realizat instalatii pentru producerea de energie electrică şi termică din surse regenerabile, ce folosesc drept combustibil biomasă de tip lemn şi resturi rezultate din exploatarea silvică şi procesarea primară a lemnului necontaminat, precum şi biomasa de origine agricolă. Agentul termic este distribuit in locuinte si clădirilor publice cum ar fi scoli, grădiniţe, primării, sali de festivităţi, sali de sport, etc, iar energia electrica distribuita prin retele electrice de medie tensiune. Si in Romania au aparut sau sunt in constructii mai multe centrale termo electrice cu biomasa. Una dintre acestea va fi realizată in localitatea Telciu, judetul Bistrita Nasaud, iar lucrările de construcţii vor consta în realizarea unei platforme de producţie care va cuprinde: zona de cântărire, stocare şi prelucrare biomasă, hală instalaţie de cogenerare, buncăr alimentare biomasă, cabina transformatoarelor ridicătoare de tensiune, răcitoare generator și punct control acces şi cântărire.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2019, structura fondului forestier din România era împărțită după cum urmează: 48.30% în proprietatea publică a statului; 34% – în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice; 16% – proprietatea publică a unităților administrativ teritoriale; 1,6% – proprietatea privată a unităților administrativ teritoriale. Condițiile de exploatare comercială ale unei păduri sunt strict stabilite de lege. Pentru a se asigura un spațiu suficient pentru o dezvoltare armonioasă a copacilor tineri dintr-o pădure, este indicat să se realizeze periodic lucrări de curățiri și de rărire a puietului mai puțin valoros. Acestea pot fi făcute doar cu ajutorul personalului calificat, pădurari sau alți specialiști în domeniul silviculturii. Tot pentru a se asigura o bună întreținere a unei păduri, este necesară curățarea prin tăierea periodică a arborilor uscați sau doborâți de vânt ori viituri. Normal ca aceasta biomasa tip lemn reprezinta o valoroasa sursa regenerabila de energie electrica si termica in zonele rurale cu suprafete mari de paduri.


Cautare