Idei pentru pentru promovarea produselor agricole si turistice locale

In Romania s-au inmultit sarbatorile, targurile si expozitiile agricole intr-un mod deosebit. Sunt multe comunitati locale care  au ceva de promovat, dar nu-i ajuta nimeni si nu stiu cum sa o faca.

Pentru inceput trebuie sa cautati o modalitate usoara de a incepe. Iata cateva idei care au functionat totdeauna foarte bine pentru celebrarea unui eveniment local.

Targul de produse agricole

Pietele locale de fermier se pot transforma periodic in „Ziua targului local” Targul este cel mai bun loc pentru a promova si sublinia importanta agro-turistica a zonei. In ziua respectiva se pot aranja cateva actiuni de succes: muzica, probe (concursuri), jocuri distractive pentru copii.
 

 

Ziua specialitatilor traditionale locale atestate sau garantate

Producatorii traditionali impreuna cu administratiile locale si cu liderii de afaceri agricole pot organiza asemenea zile ca evenimente agroturistice. Un simpozion, urmat de o expozitie si o masa cu un meniu traditional pentru invitati si turisti pigmentata cu muzica folclorica locala vor asigura un succes garantat evenimentului.
 

 

Expozitia de produse traditionale si ecologice de la Mall

Organizaţi o expozitie de produse traditionale si ecologice la mall-ul local sau centrul comercial din localitate. In localitatile mici magazinul satesc poate organiza o zi agroturistica locala. Includeti produse din zona dumneavoastra, precum si informaţii cu privire la metodele locale si tehnologiile aplicate. Luati legatura pentru promovarea evenimentului cu firmele specializate in acest sens.

Ziua locala de agricultura durabila

Gazda evenimentului poate sa fie ferma in care se practica o agricultura durabila de precizie si unde se poate realiza o zi locala de agricultura (expozitie, demonstratii practice, simpozion). Vor fi expuse utilaje, produse agricole, standuri de produse traditionale, animale vii, si divertismet.

Ziua alimentatiei sanatoase

Se poate organiza petreceri la fermele agricole in care copii sunt invitati pentru a invata sa manance sanatos. Copii pot vedea cum se produc alimentele, cum se prelucreaza produsele agricole in ferma iar bucatarii (locali, internatioanli) le pregatesc mancaruri si bauturi gustoase si sanatoase. Pe toata durata zilei cei invitati vor primii informatii si explicatii privind modul de prelucrare si preparare.

Ziua dezvoltarii rurale

Este ziua in care guvernatii, parlamentarii si administratiile judetene si locale participa in ferme si in satele romanesti la vizite de documentare pentru a vedea oferta agroturistica locala si efectelele pozitive si negative a legilor din domeniul dezvoltarii rurale. Invitati vor primii cu aceasta ocazie materiale informative despre sectoarele vizitate, propuneri de imbunatatire a legislatie si produse locale agroturistice pentru a fi promovate la nivel national.
 

 

Cu clasa la ferma

Gazda excursiei poate fi o ferma locala, pensiune agroturistica, statiunea de cercetari, sau universitatea agricola. Binenteles ca acest eveniment va cuprinde degustari de produse, activitati de agrement turistic si demonstratii practice. Ziua intitulata „Cu clasa la ferma” ofera o mare oportunitate pentru elevi de a invata despre oportunitatatile profesionale din agricultura si turismul rural.

 

O vizita la „mica gradina Zoo”

Tot mai multe ferme din Romania au cate o gradina zoologica, in incinta, unde gasesti atat animale domestice si salbatice din tara cat si din alte colturi din lume. Fermerii pot sa organizeze o gradina zoologica in care copiii si parintii sunt invitati pentru a vedea sectorul agricol si animalele si pentru a afla mai multe lucruri despre ele. Adresati-va agricultorilor locali si fermierii sa va sprijine pentru a organiza vizita la micile gradini ZOO.

Pranzul de la scoala

Incurajati scolile generale din mediul rural pentru a desemna o zi pentru a distribui produse ecologice si traditionale pentru un pranz special. Elevii vor primii si informatii despre produsele prezentate si vor putea fi testate pentru a vedea care sunt cele mai bune. In Romania exista mai multe asociatii de produse traditionale, ecologice si de slowfood, care vor putea pregatii in pungi de hartie un pranz special si gratuit pentru elevi.

Cartea de agricultura la biblioteca comunala

Inpreuna cu bibliotecile publice rurale sau cu cele scolare se poate organiza o expozitie de carti de agricultura. S-ar putea difuza nouati agricole si se vor face o serie de prezentari despre agricultura. Cartile despre comunitatile rurale, animale, ferme, turism, etc, ar putea fi parte dintr-o sectiune speciala care sa incurajeze copiii sa invete mai multe despre agricultura si modul in care aceasta afecteaza viata lor.
 

Informatii agricole la magazinul satesc

Periodic distribuiti informaţii despre agricultura sau alte informatii prin magazinele locale. Adresati-va bacanul dvs. pentru a facilitate transmiterea de mesaje pozitive despre agricultura si despre zona agroturista locala. Se poate plasa si un colt de prezentare de produse si informatii despre agricultura inclusiv cu un afis despre un obiectiv agroturistic local.

 

 


Cautare