Cartabos traditional

Cartabosul traditional fara orez (maios) este produs in judetul Arad cu ocazia taierii porcului.

Cartabosul traditional fara orez (maios) este produs in judetul Arad cu ocazia taierii porcului.

Papansii de Brasov, se servesc cu smantana.

Langosi pe vatra cu slanina, ceapa si carnati se fac in satul Turnu (Pecica), judetul Arad.

Macrisul este o leguma din grupa verdeturilor intalnita in flora spontana de la care se consuma frunzele, caracterizate printr-un gust acrisor.

Cu ocazia taierii porcului se prepara ciorba de varza murata.

Preparat culinar din legume mai putin folosite:

Sarmalele, caracteristicele gastronomiei traditionale din Oroshazi, se prepara cu ocazia taierii porcului de Craciun.

O mancare deosebita din Bucovina este ciulamaua de ciuperci a la Putna.

Mancare traditionala ungureasca care se preara de taierea porcului.

Carnatii de Mangalita sunt un produs traditional specific regiunii Maramures datand de peste 150 de ani, obtinuti prin sacrificarea porcului de Craciun.

Piftie de pui, reteta traditionala din judetul Timis.

Placerea cea mai mare la o masa de sarbatori o ofera friptura de gasca.

Preparat traditional din judetul Arad.

Bucataria sanatoasa va propune o reteta de drob cu nuci:

Reteta ardeleneasca de mancare traditionala.

„La Nea Marin”, restaurant cu specific traditional romanesc din zona Vitan Mall Bucuresti vom gasi ciolanul aburit de porc la gratar.

Caltabosul este mancarea traditionala ungureasca la pomana porcului.

De Craciun, o masa speciala este servita in numeroase familii din Belgia.

"Natia Ciorbei" este un proiect de antropologie vizuala, de redescoperire si revalorizare a ciorbei, element esential al patrimoniului gastronomic romanesc.

Unii oameni din Ucraina, nu mananca nimic in ajunul Craciunului, pana cand apare pe cer, prima stea.

In judetul Arad sunt cunoscute mai multe retete de carnati de casa, care difera doar prin condimentele folosite.

Un mare aport in cultura gastronomica romaneasca a fost adus de sarbatoarea Craciunului, in prezent existand o serie de mancaruri specifice acesteia.

Cozonac Kulcsos (cu cheita) din Olari (Varsandu Vechi), judetul Arad.

Borsul cu ardei iute este unul dintre preparatele specifice Bucovinei care iti vor fi servite cu smantana proaspata, din abundenta.

In judetul Timis se prepara o slanina care se topeste in gura, cu gust de fum si usturoi si care se consuma cu ceapa de apa.

Placintele ardelenesti se fac, atat dulci, cat si sarate, in variante mai mult sau mai putin asemanatoare.

Lintea este o leguma apreciata din punct de vedere alimentar, cultiva din epoca neolitica.

Prajiturile traditionale din zona Maramures au o vechime de 40-50 de ani. Majoritatea gospodinelor fac de sarbatori aceste tipuri de prajituri. Merele pentru aceasta prajitura sunt culese din livezi clasice asezate pe pante colinare, avand ca si baza straturi argiloase.

In regiunile Banat se fac virsli traditionali foarte gustosi.

Casul Manastur este o branza maturata timp de 4-6 saptamani.
© Copyright 2025 Agricultura ecologica si produsele traditionale Joomla Templates by JoomDev