În Okinawa, Japonia, mancarea se bazeaza pe o dietă bogată în carotenoizi, fibre și acizi grași omega-3, cu cantități reduse de pește, fructe de mare și carne, contribuind la longevitatea locuitorilor.
Se pune accent pe legume, în special cele galbene și portocalii, bogate în carotenoizi. Tofu este o componentă importantă a dietei locale. Cartoful dulce mov (Murasaki Imo), este legumă specifică, bogată în nutrienți, consumată în Okinawa, iar castravete amar (Goya) este un alt aliment specific, consumat pentru beneficiile sale. Boabele de fasole, linte, mazăre sunt incluse pentru aportul lor de proteine vegetale și fibre. Dieta include multe fibre din legume și leguminoase, benefice pentru sănătatea cardiovasculară. Aportul acizilor grasi omega-3 ajută la reducerea inflamației și controlul colesterolului. Alimentația se axează pe alimente cu un impact redus asupra nivelului de zahăr din sânge, iar consumul redus de produse lactate, este caracteristic pentru multe diete asiatice, inclusiv cea din Okinawa.
Mâncarea tradițională din Okinawa se distinge prin utilizarea castravetelui amar (goya), cartoful dulce mov, tofu, și produse din soia, alături de influențe puternice din carnea de porc (cum ar fi în Minudaru) și influențe chinezești, inclusiv preparate cu carne de porc Pig from Okinava (Agu). Ingredientele de bază, cum ar fi mazărea neagră de mare, sunt transformate în supe nutritive sau alte feluri de mâncare, contribuind la o dietă bogată în vegetale și bogată în longevitate.
Goya Chanpuru, este o mâncarea de legume amestecate, specifică Okinawanei, care se bazează pe castravetele amar (goya), un element important al dietei locale. Okinawa Soba este o supă consistentă, pe bază de tăiței, care conține o varietate de alte elemente, cum ar fi carnea de porc, oasele sau tofu, iar Jushi, orezul gatit traditional, este o sursă importantă de nutrienți în dietele dina Okinawa. Sa nu uitam nici Irabu-Jiru, o supa din carne de sarpe de mare, considerata în mod tradițional un fel de mâncare de lux, care era rezervat odinioară doar membrilor familiei regale. Dieta din Okinawa se bazează pe principiul “hara hachi bu”, care înseamnă să te oprești din mâncat atunci când te simți 80% sătul, promovând astfel o restrictie calorica benefică pentru sănătate.