Combinaţii sănătoase de alimente de Craciun

Sărbătorile de iarnă ne pot aduce multe bucurii dar și neplăceri digestive.

De aceea este bine să avem în vedere anumite combinații de alimente care ne pot ajuta pentru o digestie ușoară și un aport caloric mai scăzut. Bineînțeles, acest lucru nu înseamnă că nu ne putem bucura de preparate traditionale, dar trebuie să alegem cu grija ceea ce ne punem pe farfurie. Trebuie sa asociem legumele colorate, bogate în nutrienți carotenoizi, precum roșiile, ardeii grași, spanacul, cu surse de grăsime de bună calitate, precum uleiul de măsline, nucile și avocado. Rosiile fac un parteneriat bun cu broccoli, astfel încât proprietățile antioxidante ale buchețelelor de broccoli se combină foarte bine cu cele anticancerigene ale licopenului regăsit în roșii. Putem alege să mâncăm sărmăluțele fără garnitură sau friptura de porc cu salată, în loc de cartofi. Astfel evităm combinația proteine-carbohidrați, care ne poate influența numărul de kilograme afișat pe cântar. De asemenea, consumul de dulciuri, care, de Crăciun, înseamnă carbohidrați dulci (cozonac, plăcinte și fursecuri), trebuie moderat ținand cont că un surplus de carbohidrați ne va afecta, cu siguranță, greutatea.

Un truc ușor și util este combinarea condimentelor cu proteine. Respectând unul din principiile sinergiei alimentare, rozmarinul merge de minune cu friptura sau carnea la grătar, deoarece acesta accelerează procesul de ardere al grăsimilor, scade indexul glicemic si are efect antibacterian. Un alt condiment foarte bun pentru carne este ardeiul iute sau fulgii de chili, care accelerează metabolismul și ajută la arderea grăsimilor. Eliminaţi pe cât posibil grăsimea din carne înainte de gatit sau serviţi preparate de peşte proaspăt sau fructe de mare în loc friptura de carne roşie. Ungeţi carnea cu suc de lămâie (singur sau în amestec cu usturoi şi ierburi). În cazul în care este posibil gătiţi carnea la grătar sau rotisor, mai degrabă decât prăjită. Dacă faceţi friptură de porc, îndepărtaţi tot şoricul şi grăsimea înainte de preparare. O salată cu roșii, ardei și castraveți, stropită cu puțin ulei de măsline și condimente la alegere ne poate scoate din impas la orice masă. Nu în ultimul rând, hidratarea este foarte importantă, atât pentru sănătate, cât și pentru menținerea siluetei, mai ales de sărbători, când tindem să consumăm alcool mai frecvent ca de obicei. Este foarte important să suplimentam aportul de lichide cu ceaiuri, citrice și legume bogate în apă.

 


Cautare