Alimentatie sanatoasa prin intarirea Splinei

Functiile Splinei sunt de adaptare, de hranire si de sprijin. Cu cat Splina e mai puternica cu atat se extrage din alimente, mai eficient, substantele necesare pentru nevoile corpului.

Primul pas spre o alimentatie corecta nu implica neaparat schimbarea dietei ci mai degraba intarirea Splinei. Cu cat Splina este mai puternica cu atat putem absorbi si folosi mai eficient substantele din alimentele consumate. Orice fel de exercitii ajuta Splina, cu conditia ca acestea sa fie urmate de stretching si relaxare (masajul, de exemplu)Sa vedem acum cum putem ajuta Splina sa functioneze optim din punctul de vedere al functiei digestive. Daca mancam cu placere, corpul nostru va accepta mult mai eficient hrana. Deseori, e mai important sa “vindecam” relatia noastra cu ceea ce mancam decat sa schimbam ceea ce mancam. De multe ori catalogam alimentele drept “bune” si “rele”. Unele sunt “bune pentru noi” chiar daca nu ne plac. Altele sunt “rele pentru noi” iar noi le consumam cu un sentiment de vinovatie in suflet sau chiar le evitam. De fapt si de drept, atitudinea noastra fata de alimente va indica Splinei ce sa faca cu ele. Asadar, orice am manca, odata ce am ales un aliment, “bun” sau “rau”, e mai bine sa-l acceptam cu draga inima.

Pozitia corpului in timpul mesei trebuie sa fie relaxata. Daca tinem picioarele incrucisate, stam rasuciti sau cocosati vom comprima organele digestive si vom impiedica trecerea hranei prin sistemul digestiv. O vorba spune ca “stomacul nu are dinti”. Mancarea bine mestecata micsoreaza efortul pe care organele digestive trebuie sa il depuna si creste eficienta extractiei substantelor nutritive. Deasemenea mestecatul incalzeste alimentele reci. Daca mancam prea mult la o masa, va aparea o cantitate de hrana care isi va astepta randul pentru a fi digerata. Ca urmare ne vom simti obositi pentru ca energia noastra va fi folosita pentru a digera hrana in exces. Daca mancatul prea mult devine o obisnuinta, Splina incepe sa oboseasca si poate produce flegma sau caldura. Splinei nu-i place o cantitate prea mare de fluid la o singura masa deoarece acesta slabeste digestia. O cantitate cat o ceasca de ceai de lichid e deajuns de obicei. Lichidele trebuie consumate intre mese. Prea multe alimente crude sau reci si prea mult lichid vor duce la slabirea Splinei.

Cand mancam foarte tarziu, noaptea, hrana e digerata mai greu deoarece functiile corpului incetinesc in mod normal. E indicat sa se consume cat mai multe alimente din zona in care locuim si asta pentru ca energia din acestea se conserva mai bine. Asadar, iubiti orice aliment pe care il consumati, nu mancati foarte tarziu, mestecati bine, mancati relaxat, nu va ridicati satul de la masa si mai ales nu exersati imediat ce ati teminat de mancat. Splina este un organ intern, similar unui burete de 300 g, plin cu sange, situat in partea stanga, superioara a cavitatii abdominale, care produce limfocite si anticorpi, cu rol esential pentru sistemul imunitar. In perioada adulta, rolul sau devine mai degraba similar unei statii de epurare sangvina. Splina contine de fapt celule care filtreaza sangele si pastreaza globulele rosii vechi si plachetele sangvine „deteriorate”.


Cautare