Sate inteligente

In anul 2017,Comisia Europeana impreuna cu Parlamentul European au lansat Planul de Actiuni al Uniunii Europene privind dezvoltarea satelor inteligente.

Multe zone rurale din Uniunea Europeana sufera din cauza unor probleme cum ar fi lipsa oportunitatilor (atractive) de angajare, lipsa de personal calificat, investitii insuficiente infrastructura si servicii esentiale, precum si din cauza exodului tinerilor. Rezolvarea acestora are in vedere, in mod special, crearea de locuri de munca si reinnoirea generatiilor, aducerea in zonele rurale a locurilor de munca si cresterea economica propusa de Comisie, promovarea incluziunii sociale si a dezvoltarii de sate inteligente in mediul rural al intregii Europe.

Satele inteligente implica: dezvoltarea potentialului local, uman, de mediu si economic; revitalizarea si imbunatatirea serviciilor publice de baza; imbunatatirea conditiilor de viata; dezvoltarea competentelor digitale si sprijinirea educatiei la distanta. Abordarea smart villages (sate inteligente) reprezinta o initiativa a parlamentarilor europeni Franc Bogovic (Slovenia) si Tibor Szanyi (Ungaria), insa conceptul este deja raspandit in Asia. In februarie 2019 au avut loc, la Ellivuori - Finlanda, prima intalnire a Retelei Sate Inteligente.

 

 


Cautare