Domeniul agricol dupa criza COVID-19

Pornind de la imaginea rurala a Romaniei, se evidentaza ca avem peste 3 milioane de ferme sub 5 hectare.

Doua treimi din suprafata tarii este suprafata agricola (arabil, pasuni, fanete si paduri) si exista o cerere semnificativa pentru carne, legume, fructe si lactate, dar neacoperita inca de productia locala. Dispunem de asemenea de forta umana specializata, dar suntem ramasi in urma la productivitatea muncii din agricultura. Cu toate acestea, avand un plan de dezvolatre conectat cu realitatea si uitandu-ne peste experienta dupa perioada COVID-19, putem incepe sa ne gandim la sectorul agricol. Organizarea si incurajarea fermierilor in forme asociative eficiente, trebuie sa aiba rolul de prestator de servicii pentru fermier. Pentru cei care nu sunt organizati profesional, este nevoie de o incurajare cu privire la partea de fiscalizare si profesionalizare. Totodata, este nevoie și de reguli de functionare a pietii si de reguli sanitare venterinare adaptate. Valoare adaugata la productia bruta se va face prin majorarea investitiilor in procesare si productia agroalimentara, simplificarea si accesibilizarea proceselor de finantare, cu particulizari pentru legume-fructe, carne si lapte.

Incurajarea consumului de produse locale si a lanturilor scurte de comercializare este foarte important de realizat. Constructia sectorului agricol trebuie sa se concentreze pe produsele locale care aduc cele mai mari avantaje atat producatorilor, cat si consumatorilor. Accentul trebuie pus pe productia locala, naturala, valorificata prin canale de comercializare simple si functionale, asa cum s-a putut vedea cel mai bine in perioada masurilor COVID. Tinand cont si de contextul Uniunii Europene, viziunea Romaniei trebuie construita pe produsul local, pe ridicarea gradului de tehnologizare a fermelor si pe dezvoltarea sistemului de irigatii. Un alt aspect important este ca inainte de cresterea subventiilor din agricultura sa privim modul de acordare a acestora astfel incat de acestea sa beneficieze doar cei care le merita, si care realizeaza, in primul rand perfomante calitative. Putem avea astfel exemple de ferme cu cateva hectare, bine organizate, care din punct de vedere economic sunt cele mai perfomante.

Sursa: STIRI PLUS


 


 


Cautare