Drumul branzei in Marginimea Sibiului

In Marginimea Sibiului, cu pasunile sale alpine, se continua traditia ancestrala a producerii branzei telemea, a laptelui gros, a branzei de burduf, a branzei framantate sau a urdei.

Pastoritul a ramas o ocupatie traditionala in Marginime, unde pe orice pasune vedeti turme de oi. Din fiecare sat se desprind carari de munte care leaga vatra satului de colibele de vara si de stane. Pe jos sau cu bicicleta, veti avea ocazia sa descoperiti oameni priceputi in producerea branzeturilor dupa retete mostenite din batrani. Drumul branzei in Marginimea Sibiului are urmatorul traseu: Boita - Talmacel - Talmaciu - Cisnadie - Sadu - Rau Sadului - Paltinis - Rasinari - Gura Raului - Poplaca - Sibiu - Orlat - Fantanele - Sibiel - Vale - Saliste - Gales - Tilisca - Rod - Poiana Sibiului - Jina – Transalpina.

In Marginimea Sibiului, cu pasunile sale alpine, se continua traditia producerii branzei telemea, a laptelui gros, a branzei de burduf, a branzei framntate sau a urdei. Daca in sec. XVIII si XIX oierii plecau in transhumanta pana in Crimeea, astazi o parte s-au stabilit cu precadere in Banat si in Dobrogea, iar altii practica pastoritul local la stanele din muntii Cibinului. Pe drumul branzei se afla si Statiunea montana Paltinis situata la cea mai mare altitudine din Romania (1442 m). Din Paltinis pornesc numeroase trasee de drumetie in Muntii Cindrel. Iarna, statiunea ofera posibilitatea practicarii schi-ului si snowboard-ului.


 


Cautare