Piata ecoturistica

Ecoturismul este o forma de turism desfasurata in arii naturale, avand scopul de a cunoaste natura, cultura locala, de a proteja mediul.

Ecoturismul asigura activitati generatoare de beneficii pentru populatia locala si s-a dovedit o sursa importanta de venituri pentru ariile naturale care au nevoie de protectie in permanenta. In Kenya, la inceputul anilor 70, beneficiile economice ale turismului in ariile salbatice au depasit cu mult vanatoarea de animale, care a si fost interzisa in 1977. In anii ´80, padurile tropicale si recifele de corali au devenit subiectul unor nenumarate studii stiintifice si filme documentare.

Acest interes a condus la aparitia unor mici afaceri locale. Treptat, aceste afaceri au devenit prospere in tari precum Ecuador si Costa Rica, si astfel ecoturismul a inceput sa se dezvolte pentru a satisface nevoile unor grupuri mici de turisti. La inceputul anilor 80, intreprinzatorii din turismul bazat pe atractiile naturale au inceput sa prospere in intreaga lume.Touroperatorii care au vandut produsele turistice in Insulele Galapagos, Costa Rica, Kenya si Nepal pot fi considerati pionieri ai ecoturismului de azi.

Ratele de crestere a numarului de vizitatori in arii naturale cele mai mari s-au inregistrat in: Africa de Sud 19,3%; Costa Rica 9.0%; Indonezia 8.0%; Belize 6.0%; Ecuador 3.5%; Botswana 3.1%. Ecoturismul astazi a luat avant in regiuni precum: Sao Paulo (Brazilia), Dhaka, golful Bengal (Bangladesh), India sau China. Casutele ecologice de vacanta (ecolodges) au capatat o puternica tendinta de piata la nivel mondial si sunt intalnite in numeroase zone tropicale, precum: Caiman (Ecuador), Pantanal (Brazilia) Kosrae (Micronezia), Thailanda, Vietnam, Maldive, etc.

 

 


Cautare