Mica proprietate agricola

Mica proprietate agricola urmareste realizarea jonctiunii intre agricultura taraneasca traditionala si cea ecologica, pentru a obtine produse de calitate prin mijloace proprii. 

Scopul practicarii agriculturii, din micile gospodarii taranesti, este cresterea fertilitatii si sanatatii solului, prin asigurarea cu materii organice care sa stimuleze activitatea organismelor din sol in formarea humusului. Se are in vedere, pentru realizarea acestui scop, folosirea gunoiului de grajd provenit de la animalele din gospodarie ca principal mijloc de fertilizare a solului si de diminuare a chimizarii agriculturii. In conditiile din tara noastra alternativa agricola de produse traditionale si ecologice se pot dezvolta pe proprietati mici de 4-10 ha. Gospodaria taraneasca dispune de un centru administrativ alcatuit din casa de locuit sau de spatiile de cazare, constructii anexa, si de organizarea solului vegetal din jurul centrului. Experienta agricola taraneasca, ne arata o incarcatura de aproximativ o vita mare (500-600 kg greutate vie) pentru un hectar de suprafata agricola cultivata. 

Mica proprietate agricola reprezinta de fapt exploatatia agricola de semi – subzistenta. Aceasta exploatatie asigura prin activitatea agricola cele de trebuinta familiei si un prisos de produse de origine vegetala si animala care se vinde pentru obtinerea de bani necesari procurarii altor trebuinte si pentru plata darilor si taxelor. Pe langa cereale (grau, porumb) si plante tehnice (sfecla, floarea soarelui), mica proprietate agricola se poate specializa pe legume, fructe, struguri, lapte, oua, etc. De asemenea in anexele gospodariei se pot prepara produse si specialitati traditionale. In agricultura taraneasca, cresterea animalelor este mai mult o componenta sufleteasca. Taranul roman a socotit tot timpul, ca o sarcina deosebita, ingrijirea cu multa dragoste a animalelor domestice. Nevoia de crestere a animalelor, este legata astazi si de producerea gunoiului de grajd, necesar mentinerii fertilitatii solului. Mica proprietate agricola taraneasca realizeaza mai multe lucruri extraordinare: hrana de calitate superioara; produse si specialitati traditionalre; produse ecologice, nepoluate; conservarea mediului inconjurator; si valorificarea culturii si traditiei taranesti. 

 

 


Cautare