
Recent ceapa de Mako (Ungaria) a primit recunoastere la nivel European. O ceapa la fel de renumita se face la Pericei (Judetul Salaj).
Ceapa de Pericei este o cepa dulce de apa. Aproximativ 700 de producatorii locali samana primavara, prin februarie-martie, saminta de ceapa, in pamint. Peste o luna scot rasadul de ceapa si-l cultiva pe sute de hectare. O uda mult, o plivesc, o sapa iar prin iunie, iulie o scot.
In august are loc festivalul cepei. Festivalul se tine in centrul comunei unde este amplasat si un monument dedicat cepei din Pericei (imaginea de sus). La unul dintre festivaluri sa realizat si cea mai lunga cununa de ceapa din lume. Pentru confectionarea ei sau utilizat sute de kilograme de ceapa.
Paminturile din Pericei au fost gradinile familiei Bathory. Acolo isi cultivau legumele nobilii din familia al carei cel mai cunoscut reprezentant este cardinalul Andrei Bathory. Prima data este pomenita cultivarea cepei in aceste locuri, intr-un document de la 1258. Timp de sute de ani satenii au pastrat secretul cepei de apa si saminta ei. Ei nu vind saminta si nici nu lasa sa intre saminta din alta parte.
Acum o suta de ani - povestesc femeile - pericinenii aveau o harta cu marile orase ale tarii, cu zilele de tirg insemnate si chiar cu zilele de salariu ale muncitorilor de la marile fabrici. Incarcau marfa si plecau spre Galati, Petrosani sau spre piata Matache doar in acele zile, stiute. Schimbau si trei-patru trenuri pentru asta.
Noul comisar european pentru agricultura, Dacian Ciolos, care si-a petrecut copilaria la Pericei, recomanda producatorilor locali de ceapa sa se adapteze la formele actuale de comert: “Sa invatam sa si vindem. Nu e suficient sa stim produce.” Ciolos, a mai adaugat: “Intr-adevar, ceapa de Pericei e un fel de brand in randul legumelor romanesti. Locuitorii din Pericei au trait bine de pe marginea cepei, mai ales in vremea comunismului Vanzarea directa pe piata a pierdut teren in fata marilor magazine (hypermarketuri). Producatorii ar trebui sa se adapteze la asta. Sper ca primarul, liderii locali de opinie, sa inteleaga acest lucru la timp. In acest fel, un brand informal al agriculturii locale ar putea deveni o oportunitate de piata si o sursa a dezvoltarii locale. O spune unul care si-a petrecut copilaria la Pericei si a experimentat pe mai multe planuri, "gustul" acestei cepei.”
Sursa: www.hotnews.ro