Pissaladiere

Specialitate traditionala din sudul Frantei, asemanatoare cu pizza, garnisita cu ceapa, ansoa si masline negre.

Ingrediente (pentru 4 portii: faina 300 g; drojdie uscata 5 g; ceapa 3 buc. mari (510 g); ansoa 100 g; masline negre 130 g; ierburi de Provence 1 lingura rasa; uleiul in care au stat fileurile de ansoa 1 lingura; ulei de masline 1 lingura; unt 15 g; zahar brun 1 lingurita cu varf; sare, piper macinat.

Incingeti cuptorul la 240 grade Celsius. Pentru aluatul de pissaladiere: cerneti faina intr-un castron si amestecati-o cu un praf de sare si cu drojdia uscata. Incorporati, putin cate putin, 180 ml de apa calduta. Framantati bine, bine, pana cand obtineti un aluat omogen si elastic. Ungeti suprafata aluatului si peretii castronului cu o lingura de ulei de masline. Acoperiti castronul cu un servet curat si lasati aluatul sa creasca, intr-un loc caldut, 50-60 de minute. Intre timp, incingeti untul intr-o tigaie si puneti sa se caleasca ceapa (taiata feliute). Cand ceapa a prins o tenta galbuie, puneti zaharul brun si piper proaspat rasnit (nu puneti sare pentru ca fileurile de peste sunt suficient de sarate), precum si uleiul in care au stat fileurile. Mai lasati cateva minute pe foc mic. La expirarea timpului de crestere, aluatul ar trebui cel putin sa-si fi dublat volumul. Pe suprafata de lucru presarata cu un pic de faina, intindeti aluatul sub forma unui disc (cu diametru de 32-34 cm). Cu ajutorul sucitorului, mutati-l pe o hartie de copt, acoperiti-l cu servetul si mai lasati-l sa creasca 30 de minute. Cand tava s-a incins, mutati foaia de copt, cu tot cu aluat, in ea, distribuiti uniform ceapa calita, asezati deasupra fileurile de ansoa si masline, presarati ierburile de Provence si bagati in cuptorul incins.