Rusii lipoveni din Romania

Muzeul National al Taranului Roman va invita miercuri, 5 februarie 2014, ora 14.00, la Sala Laolalta, la vernisajul expozitiei Rusii lipoveni din Romania.

Lipovean a fost un termen atribuit, in Romania, rusilor ortodocsi de rit vechi. Acestia se numesc intre ei „staroveri” (in traducere: de credinta veche) sau „starooobreadti” (in traducere: de rit vechi). Dupa evenimentele din decembrie 1989, s-a impus termenul de „rusi lipoveni”.

Lipovenii locuiesc, in special, in judetul Tulcea, precum si in zona Bugeacului, in preajma orasului Valcov, din regiunea Odessa. Mici grupuri de lipoveni traiesc si in Moldova, inclusiv in Bucovina, dar si in judetele Braila, Constanta si Ialomita.

In expozitie au fost incluse obiecte avand caracter religios, fotografii, port, obiecte folosite la pescuit, dar si lucruri de uz casnic.

Expozitia, deschisa cu ocazia implinirii a 24 de ani de la (re)infiintarea Muzeului, va putea fi vizitata pana in ziua de 27 aprilie 2014, de marti pană duminica, intre orele 10.00 si 18.00.

In ziua de 5 februaria a anului 1990 s-a infiintat, la Bucuresti, Muzeul Taranului Roman, continuatorul unor indelungate traditii muzeale datand inca din 1875 cand, la propunerea lui Titu Maiorescu, se constituia, pe langa Muzeul de Antichitati, cea dintai sectiune de arta textila; la 1 octombrie 1906 a fost infiintat un muzeu autonom al artei taranesti, "Muzeul de etnografie, arta nationala, arta decorativa si industriala"

 

CITITI MAI MULT >>

 


Cautare