Uciderea sufletului prin sminteala

Unii invatati ai zilelor noastre,  ne deruteaza si ne ispitesc ca sa nu mergem pe drumul cel drept al vietii.

Mantuitorul arata ca exista si o ucidere a sufletului, nu numai a trupului. La fel, Mantuitorul face deosebirea dintre uciderea directa si cea indirecta. Uciderea indirecta numita sminteala (Matei 18, 6-10), se intampla atunci cand cineva este ispitit sau indemnat spre pacat sau cand prin atitudinile adoptate fata de altcineva, ii deruteaza drumul cel drept al vietii, "ispitindu-l" sa apuce pe caile pacatului, a carui "rasplata este moarte" (Romani 6, 23).

Mantuitorul spune in Predica de pe Munte: .Ati auzit ca s-a zis celor de demult: sa nu ucizi, caci cel ce va ucide, vrednic este de judecata; Eu insa va spun: oricine se manie pe fratele sau, vrednic va fi de judecata; si cel ce-i va zice fratelui sau: netrebnicule! vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cel ce-i zice: nebunule! vrednic va fi de gheena focului. (Matei 5, 21.22). Mantuitorul apreciaza ca uciderea este un efect al maniei. De aceea, El merge mai in adanc, propunand curatirea inimii de manie, "fiindca din launtru, din inima oamenilor, ies gandurile rele, desfranarile, hotiile, omorurile". (Marcu 7, 21.22).

Astazi vedem sminteala ca regula de aur in multe institutii vitale, care ne influenteaza sa mergem intr-o directie gresita. Putem sa ne aparam de sminteala prin diverse forme dar nu prin violenta. Violentele comise de cei care ne conduc sau de catre o parte din majoritatea condusa, sunt considerate in morala crestina pacate strigator la cer. "Hristos este pacea noastra" (Efeseni 2, 14), si cei ce sunt ai lui Hristos, sunt patrunsi de duhul vietii Lui, ceea ce inseamna ca smerenia, ca invatatura si viata, strabatuta de duhul vietii lui Hristos, devine realitate in faptele celor ce-I urmeaza Lui.

(crestinortodox.ro/crima-violenta)

 


Cautare