Masa de Craciun in Cipru cu souvla si kourabiedes

În Cipru, Crăciunul este acea perioadă a anului când aroma dulce a prăjiturilor Kourabiedes umple bucătăriile.

Masa de Crăciun in Cipru, deși îmbină tradiții grecești și bizantine, se axează pe bucate proaspete, pește, carne de porc si miel, mezeluri variate, alături de dulciuri (melomakarona, kourabiedes) și mult vin si tsipouro, oferind o experiență caldă, festivă, în stil mediteranean în perioada sărbătorilor. 

Mâncăruri precum curcanul umplut sau Souvla, care este carne de miel sau porc gătită pe cărbune, sunt consumate în mod tradițional în ziua de Crăciun. Ciprioții se bucură de obicei și de o supă de frumenty, un fel de terci fiert sau de una de ou cu lămâie.

Fiecare familie își pregătește prăjitura care decorează masa de Crăciun timp de multe zile, făcută cu o mulțime de fructe uscate și nuci. Deasupra se întinde glazură albă, reprezint zăpada din perioada sarbatorilor de iarna. Se poate opta pentru Kourabiedes, o prăjitură ușoară, făcută de obicei cu migdale și modelată fie sub forma de semiluna, fie de bile, apoi coaptă până devine ușor aurie. Prajiturile Kourabiedes sunt făcute cu brandy, pentru aromă, deși vanilia, mastika sau apa de trandafiri sunt, de asemenea, populare.


Cautare