Craciun islandez cu hangikjöt traditional

Nici o masa tradițional de Crăciun, din Islanda, nu este completa fără piesa centrală, hangikjöt.

Hangikjöt, insemnand in islandeza „carne agățată”, este o pulpa de miel afumata savuros. Numele și metoda de afumare își au originea în epoca vikingilor din Islanda, când carnea de miel era conservată prin agățare într-o afumătoare. Poate fi servit crud ca aperitiv, fie feliat, fie în sos tartar. Cea mai mare parte este gătită și servită cu cartofi în sos bechamel, mazăre verde, varză roșie murată sau sfeclă roșie și pâinea tradițională islandeză, numita laufabrauð. 90% dintre islandezi se vor ospăta cu această delicatesă în timpul sărbătorilor. Există două metode principale de afumare a cărnii, cu lemn de mesteacăn, sau cu bălegar de oaie (Islanda este o tara care nu are multi copaci).

Reteta de hangikjöt cu bechamel.

Ingrediente pentru hangikjöt: 1 bucată de hangikjöt de pe picior dezosat, de aproximativ 1,5 kg si apa.

Puneți hangikjöt-ul dezosat într-o oală cu apă rece, fierbeți la foc mic timp de aproximativ 40 de minute/kg. Luați-l de pe aragaz și lăsați-l să se răcească în supă. Tăiați-l felii și serviți-l cu sosul bechamel tradițional, cu cartofi, varză roșie murată, mazăre verde și laufabrauð islandez.

Ingrediente pentru bechamel cu cartofi: 50 g unt; 50 g făină; 8 dl lapte; zahăr; sare și piper; nucşoară; 600 g cartofi, fierți și curățați de coajă. Topiți untul într-o tigaie și amestecați-l cu făina, adăugați laptele puțin câte puțin și amestecați bine. Fierbeți la foc mic timp de 20 de minute, amestecând regulat. Condimentați cu sare, piper, nucșoară și un praf de zahăr. Adăugați cartofii și lăsați-i să se încălzească în sos înainte de servire.

 


Cautare