
„Sapin de Noël du Morvan” IGP Franța, este un pom ornamental utilizat în mod tradițional pentru decorarea locuințelor consumatorilor în perioada Crăciunului.
Produsul „Sapin de Noël du Morvan” se prezintă sub formă de arbori tăiați sau în ghiveci. Arborii sunt din speciile: Abies nordmanniana (brad caucazian); Abies procera (syn. nobilis) (brad nobil); Picea abies (molid). Delimitarea ariei geografice a „Sapin de Noël du Morvan” se bazează pe criterii pedologice, climatice și istorice. Aria este constituită de masivul granitic Morvan, capătul nordic al Masivului Central.

Din punct de vedere istoric, ideea de „pom de Crăciun” in Franța, s-a dezvoltat în urma celui de-al Doilea Război Mondial și a ocupației germane, în special la Paris. Având în vedere legăturile sale comerciale strânse cu capitala, bazate pe transportul fluvial, zona Morvan a beneficiat de pe urma acestei cereri noi, producând pomi într-un moment care, de altfel, era dificil pentru agricultură. Molizii obținuți în urma defrișării pădurilor erau trimiși pe piața pariziană. Cererea a crescut rapid, iar pomii obținuți în urma defrișării pădurilor nu mai erau suficienți. Cultivarea pomilor de Crăciun, așa cum îi cunoaștem astăzi, a început la momentul respectiv și s-a dezvoltat rapid. Din ce în ce mai mulți proprietari de parcele forestiere au profitat de această oportunitate, fie în completarea altor surse de venit, fie ca activitate principală. Fermierii din zona Morvan și-au diversificat, de asemenea, activitatea, producând pomi de Crăciun pe parcelele lor agricole cele mai dificile, care erau adecvate pentru cultivarea pomilor de Crăciun.

Calitatea pomilor „Sapin de Noël du Morvan” se datorează în special robusteții lor. Rezistența la îngheț este un mecanism de aclimatizare apărut ca urmare a scurtării zilelor și a scăderii temperaturilor tomnatice: sub 5 °C. Acest mecanism se intensifică atunci când temperaturile scad până sunt cu puțin sub temperatura de îngheț. Acest fenomen beneficiază în mare măsură de pe urma condițiilor climatice aspre tipice pentru zona Morvan. Aceste condiții fac ca pomii să intre în starea de repaus vegetativ într-un stadiu foarte timpuriu, înainte de doborâre. Acest repaus vegetativ are un efect deosebit de benefic asupra păstrării acelor și asupra menținerii culorii de-a lungul timpului. Doborârea sau dezrădăcinarea târzie a pomilor permite, de asemenea, menținerea acestei stări de prospețime. În prezent, Morvan este cea mai mare regiune producătoare din Franța, cu 1 500 de hectare de plantații. În fiecare an, aproximativ 1,2 milioane de pomi de Crăciun sunt produși de către aproximativ 100 de producători, care, punându-și în comun resursele, au dezvoltat un know-how remarcabil și o sinergie unică.

Este o activitate esențială din punct de vedere economic pentru această zonă rurală defavorizată. Expoziția „Sapin Expo” are loc o dată la patru ani în Saulieu, în luna iunie. În prezent, este o întâlnire de neratat pentru toți profesioniștii din sectorul pomilor de Crăciun din zona Morvan și din afara acesteia. „Sapin de Noël du Morvan” a devenit un simbol puternic al regiunii. Pomii „Sapin de Noël du Morvan” decorează cele mai prestigioase locuri din Paris, cum ar fi Senatul și Opera din Paris. De mulți ani, Asociația Franceză a Pomilor de Crăciun Naturali (AFSNN) furnizează câte un brad caucazian pentru a decora curtea principală a Palatului Elysée, ca un ambasador mândru al zonei Morvan