Măslinele Taggiasca

Măslinele Taggiasca IGP, o recunoaștere mult așteptată care recompensează excelența soiului Taggiasca, înregistrat acum oficial în registrul excelențelor protejate de Uniunea Europeană.

Măslinele Taggiasca sunt un soi apreciat, originar din vestul Liguriei. Se disting prin dimensiunile lor mici, aroma fructată, ușor dulce și migdalată și pulpa fragedă. Sunt un soi nativ ligurian, numit după orașul Taggia, din provincia Imperia. Sunt măsline mici, de culoare de la brun-verzui la negru la coacere. Au o aromă delicată, fructată, cu note dulci, picante și o notă de migdale și nuci de pin. Sunt bogate într-un ulei de măsline extravirgin apreciat, cu un procent excelent de ulei.

În general, sunt recoltate între noiembrie și martie și ulterior prelucrate, folosind în continuare tehnici tradiționale. Cea mai comună metodă implică maturarea lentă în saramură (apă și sare) timp de cel puțin șase luni, un proces care le sporește aroma fără a compromite calitatea. Sunt adesea aromatizate cu ierburi liguriene, cum ar fi cimbrul, frunzele de dafin și rozmarinul.

Utilizări culinare sunt nenumarate in special in aperitive, feluri principale si secundare. Sunt perfecte savurate ca atare si poate pe un platou cu mezeluri și brânzeturi. Sunt deosebite pentru asezonarea sosurilor de paste sau pentru a însoți rețete cu carne și pește. Versatilitatea lor le face, de asemenea, excelente pentru aromarea salatelor și a pizzei, iar aroma lor distinctivă și legătura cu tradiția locală le fac, de asemenea, un ingredient ideal pentru pesto.

 


Cautare