Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun - Tetranichus urticae, ataca culturile de vita de vie, mar, soia, culturile de legume in camp, sere si solarii, castravetii, pepenii, dovleceii, vinetele, fasolea, bobul, telina etc., afectand toate organele aeriene ale plantelor.

Preferential se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, unde isi parcurge intreg ciclul de evolutie. Atat larvele, cat si adultii, se hranesc cu sucul celular pe care il absorb din celule prin inteparea tesuturilor. Ca efect, frunzele se depigmenteaza, devin casante si se usuca, florile avorteaza, productia este diminuata cantitativ si depreciata calitativ. In cultura, atacul se depisteaza cu usurinta dupa prezenta unei tesaturi matasoase laxe, pe care se observa circuland numerosi acarieni. Daunator cu potential mare de reproducere, prezinta in camp intre 4-6 generatii anuale de adulti.

Pragul economic de daunare (numarul de indivizi incepand de la care este necesara aplicarea tratamentului) este de 5 - 6 acarieni pe frunza. Pentru diminuarea populatiilor se recomanda Envidor 240 SC, la concentratia de administrare foliara de 0,04% (0,4 l/ha la vita de vie si 0,6 l/ha la mar) si 0,1%-0,075% (0,3 l/ha la soia). Aplicat la primele semne de prezenta a paianjenului pe frunze, Envidor asigura o combatere foarte buna.

 

 

 

 

 

 


Cautare