Ciupercile reduc dependenta de ingrasaminte

Cercetatorii de la Universitatea din Leeds din Anglia au descoperit ca ciupercile din sol pot oferi cantitati semnificative de fosfor si azot culturilor de cereale.

Cercetatorii spun ca astfel am putea reduce dependenta de ingrasaminte care dauneaza mediul, contribuie la schimbarile climatice si ameninta securitatea alimentara in viitor. In noul lor studiu publicat in Global Change Biology, cercetatorii au efectuat experimente cu grau si ciuperci micorizate. De mult se stie ca ciupercile au relatii simbiotice cu plantele, dar noul studiu arata ca plantele de graul primesc fosfor din sol prin intermediul ciupercilor. Studiul a testat parteneriatul pentru nutrienti la nivelurile actuale de carbon din atmosfera, precum si la nivelurile de carbon prognozate in 2100.

Cercetatorii au descoperit ca ciupercile au continuat sa furnizeze nutrienti graului si la nivelurile mai mari de carbon in atmosfera, ceea ce ne arata utilizarea ciupercilor ca sursa de ingrasaminte in strategiile viitoare de fertilizare. Modul în care sunt produse majoritatea ingrasamintelor pe baza de azot genereaza pana la 3% din emisiile totale de carbon din lume. Se recomanda fermierilor, ca inca de acum, sa inceapa sa adopte practici de gestionare a solului care promoveaza biodiversitatea si, prin urmare aceste ciuperci simbiotice.

Mai mult >>

 

 


Cautare