Inmultirea plantelor prin drajoni

Inmultirea prin drajoni este o metoda care garanteaza o mare rata de succes.

Plantele obtinute din drajoni tind sa dea nastere la randul lor la drajoni care trebuie eliminati, deoarece consuma din apa si sarurile minerale ale tulpinii principale. Inmultirea prin drajoni este practicata doar de amatori si nu este folosita pe scara larga. La plantele ornamentale se pastreaza drajonii si lastarii pentru a da volum plantelor si a forma tufe bogate. Daca se doreste obtinerea de copacei, eliminarea lastarilor este obsolut necesara. Daca se iau drajoni sau lastarii de la plantele altoite se va inmulti de fapt nu soiul dorit ci portaltoii lor; de aceea pentru a avea productie de fructe de la planta mama va fi necesara altoirea.

Prin drajoni se inmultesc castanul, gutuiul, smochinul, zmeurul, murul, alunul, afinul. In gradina de legume se inmulteste anghinarea, iar in gradina de flori se inmultesc prin drajoni: hortensia, trandafirul, sprea, crizantema, clopotelul galben, cuisoarele, Crataegus, Cornus, Calycanthus. Inca din timpul verii trebuie sa alegem drajonul dorit si se va curata zona inconjuratoare de buruieni. Toamna sau primavara cand se decide plantarea se va continua cu scoaterea si plantarea acestuia. Desprinderea de planta mama se face cu grija, deoarece se poate rupe foarte usor in zona coletului, ramanand radacinile in pamant si zadarnicind astfel toata operatiunea.

Momentul ideal de plantare este toamna dar in zonele reci se practica si plantatul devreme primavara, inainte de pornire in vegetatie. Fac exceptie arbustii erbacei precum zmeurul si murul, care produc drajoni primavara, si care se scot si se replanteaza in alte locuri, dar plantele obtinute vor fructifica doar in anii urmatori.

 

 


Cautare