Cultura de tarhon in gradina

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este o planta perena, inalta de 60-120 cm, tufoasa, puternic aromata.

Materia prima, Herba Dracunculi este formata din tulpini taiate la maximum 10 cm sub ultima ramificatie, cu frunze simple nedivizate. Tarhonul este utilizat in medicina populara ca stimulent al secretiilor gastrice, in afectiuni hepatice si renale, in hidropizie. Este folosita fie ca salata verde, fie ca si condiment. Din materia prima uscata se extrage un ulei volatil utilizat in industria parfumurilor. Are aceleasi utilizari ca si mararul. Cu acesta planta in general se condimenteaza sosurile, mancarurile de peste, pui, legume, branza, supele de carne, etc.

Se recomanda a se cultiva in zone cu lumina directa puternica si temperaturi ridicate pe timp de vara. In general se cultiva in judetele Ilfov, Ialomita Dolj. Este de preferat a se cultiva dupa leguminoase care elibereaza terenul devreme. Se vor evita terenuri pe care s-au cultivat plante aromantice. Terenul trebuie arat adanc si fertilizat cu ingrasaminte complexe si pregatit cu combinatorul si grapa. In ziua semanatului se va tavalugi inainte. Semanatul se face in luna aprilie cu semanatoarea de cereale, la adancimea de 0,5 cm.

Dupa semanat se va tavalugi din nou. Pentru o reusita mai buna a culturii de tarhon, se practica plantatul tarhonul la sfarsitul lunii iulie la 50-60 cm intre randuri si la 25 cm intre plante pe rand din rasad insamantat in in luna mai. Cultura se intretine prin plivit, prasile mecanice si manuale. In cultura semanata direct se executa in plus lucrarea de rarit. Inainte de iernare, se executa taierea tufei la 7-9 cm de colet si acoperirea cu frunze sau paie peste iarna. Se recolteaza in plina floare pe timp frumos, doar atat cat este nevoie pentru prelucrare.


 

 

 

 


Cautare