Amenajarea gradinii alpine

O forma aparte de amenajare a gradinii este gradina alpina sau alpinarium.

Gradina alpina reproduce la scara miniaturala peisajele montane, care includ diferite tipuri de roci asociate cu vegetatie specifica. Sunt indicate terenurile accidentate, relieful framantat stancos, taluzurile, pereti uscati pe langa drumul ce duce la garaj sau portiuni de terenuri de pe langa scarile de la intrare. Scheletul gradinii il formeaza pietrele si stancile pe care le alegem dupa forma, marime si culoare. Cele mai utilizate pietre sunt calcarul si gresia care imita mai bine peisajul montan. Culoarea alba al calcarului asigura un fundal excelent pentru plante. Gresia are in schimb culori de la galben deschis pana la rosu aprins ce imita bine peisajul montan. Se spune ca piatra ideala este de marimea unui “cap de cal”.

Gradinile alpine geometrice pot fi construite prin aranjarea regulata ale zidurilor de piatra, scarilor, teraselor si zidurilor rostuite. Ele se leaga organic de gradina si se pot realiza in gradini mici. Gradinile alpine peisagere redau trasaturile formelor naturale intalnite, respectiv: drumuri cu linii lejere, terenuri cu forme line si blande, taluzuri, cursuri de apa. Majoritatea plantelor din gradina alpina au nevoie de lumina si de o orietare estica, sudica sau vestica. Armonia specifica gradinii alpine poate fi obtinuta numai daca aceasta este dominata fie de pietre, fie de plante.

In gradina alpina, plantele mai mici se aseaza in fata iar cele mai mari in spate. Arbustii se amplaseaza in spatele zoneleor de stanci, langa pietrele mai mari sau la marginea teraselor. Arbustii mai inalti sunt Otetarul si Scumpia, iar cei pitici sunt Lavanda, Iarba osului si Isopul. Florile perene au rolul cel mai important in gradina alpina. Langa pietre de culori inchise ies in evidenta florile albe, galbene si argintii, iar langa pietrele deschise merg florile albastre, cele vesnic verzi si cele cu nuantele de rosu aprins.

Pamantul pus intre pietre are nevoie de 2 saptamani sa se aseze. Plantele perene si cu bulbi se pot planta in lunile august, septembrie iar arbustii foiosi in octombrie-noiembrie. Primavara devreme se pot planta majoritatea plantelor. Plantatul se incepe cu florile din zona din varf si cu arbustii pusi in gropile pregatite in prealabil. Avem urmatoarele plantele perene in gradina alpina:: Centratus, Albita, Cretisor, Urechea mielului, Iarba mare, Saxifraga, Iarba grasa, Stelute, Spirea, Ciubotica cucului, Inul decorativ, Caldarusa, Cimbrisor, Laptele cucului, Cinci degete, Sapunarita, Brumarel, Ciucusoara, Veronica, Iarba osului, Viorea, Deditei, Sofran de toamna, etc.

 

 


Cautare