Iernarea plantelor din ghiveci

In perioada de iarna plantele tinute pe balcon, terasa sau gradina in ghiveci sau containar incep sa se pregateasca pentru odihna, si au nevoie de mai putina apa si ingrasaminte.

Legumele perene din ghiveci, ierneaza foarte bine si pot petrece foarte bine in locul unde sunt, cu conditia, ca sa nu mai fie fertilizate din luna august. De asemenea, pomii si arbusti fructiferi din containar nu au nevoie de protectie speciala pe timpul inghetului.

Plantele sensibile la inghet ca: citricele, rozmarinul, dafinul, pot ierna in locuri racoroase si luminoase, cum sunt holurile, casa scarilor sau alte incaperi neincalzite cu conditia ca temperatura sa nu scada sub 5 grade C. In camere incalzite se pot aduce smochinii si alte plante sensibile. Pe cat posibil, plantele din ghiveci trebuie sa le transferam in locuri ferite, inainte de venirea primelor ingheturi. In acest scop se vor indeparta portiunile bolnave sau ranite.

In locatia de iarna, plantele nu trebuie sa stea inghesuite. Se uda cu masura doar atat ca sa nu fie pamantul uscat. Frunzele uscate sau pe cale de ofilire se vor indeparta. Se va controla prezenta daunatorilor, pentru a se efectua tratamente. Plantele care vor fi transferate in gradini, terase, sau balcon, vor fi scoase afara cateva ore, in luna aprilie, pentru a se obisnui cu aerul liber.

Planatele care sunt in containare mari si greu de urnit si care raman afara, se vor ingriji astfel: sub ghiveci (containar) se va pune placa de lemn sau poliester; se va inveli cu paturi sau folii cu bule de aer; se culca daca sunt vanturi puternice si se aseaza greutati pe marginea lui (direct pe pamant). Planatele vesnic verzi care stau in ghivece acoperite iarna, se stropesc cu apa calduta in zile cu temperaturi de peste 0 grade C. Plantele care au stat in ghivece afara, intr-o zi noroasa din luna aprilie, se descopera si se stropesc, iar in luna mai vor ajunge iar in locul lor pentru perioada de vegetatie din vara.

 


Cautare