Producerea rasadului in locuinte

Multi gradinari amatori doresc sa obtina un rasad sanatos fara investitii costisitoare si fara sa cheltuiasca multi bani.

Nu este nici o rusine daca pana acum nu ne-am produs rasadul, dar putem avea o mare bucurie daca il vom produce de azi inainte chiar in locuinta noastra. Ar fi minunat sa ne vedem gradina noastra intreaga prezenta in miniatura pe o masuta din locuinta spre bucuria copiilor care pot vedea cum cresc legumele direct in casa. Pentru inceput avem nevoie de un corp fluorescent de iluminat, de 40 de wati, pe cara il putem procura din magazin, iar apoi de un suport de lemn de care vom prinde corpul respectiv. Intr-un astfel de sistem putem creste sute de plante, pe care, esalonat, le vom planta in luna aprilie incepand cu varza, rosiile si terminand, in luna mai cu vinetele, ardeii, gogosarii etc.

Este foarte important ca in apropiere de masa sa existe o priza pentru a intrerupe iluminatul 6-8 ore in fiecare noapte. Rezulta ca avem nevoie, zilnic, de 16-18 ore de lumina. De asemenea este necesar ca plantele sa fie cat mai aproape de corpul de iluminat fara sa-l atinga. Pentru asta vom avea montat lanturi prin care putem apropia sau indeparta lumina de rasaduri. Plantele se vor uda regulat. In acest scop, vom pune tavitele cu gauri in care crestem rasadurile in tavite mai mari negaurite in care punem apa. Pentru a absorbi cat mai multa apa vom avea in ghivece pamat cu turba pe care il gasim in comert. Plantele au nevoie pentru germinare de caldura. Vom acoperim tavitele cu plastic, sau cu folie, pentru a forta germinarea iar cand plantele incep sa rasara, indepartam folia si le punem sub corpul de iluminat. Avem nevoie de 6 saptamani pana la plantare, pentru a obtine un rasad viguros si vom planifica semanatul rasadului, mai devreme cu 40 de zile, fata de perioada optima de plantare.

 


Cautare