Carne Salada del Trentino IGP, Italia, este un preparat tradițional din sudul regiunii Trentino, în special din zona Lacului Garda.
Este obținut din carne de vită de înaltă calitate, uscată cu amestec de sare, condimente și ierburi aromatice, cum ar fi usturoiul, piperul, sarea și ienupărul. Deși numele sugerează un gust sărat, carnea are un gust fin, aromat, și este servită adesea în carpaccio cu ulei de măsline sau gătită rapid pe grătar, alături de fasole. Se folosesc în principal bucăți de carne de vită slabă, provenită de la tauri maturi, curățată de grăsime și tendoane. Carnea este frecată cu un amestec de sare, usturoi, piper negru, boabe de ienupăr, rozmarin și foi de dafin. Apoi, se lasă la macerat într-un recipient, într-un mediu întunecat și la o temperatură maximă de 12 °C, timp de 2-5 săptămâni. În acest timp, carnea este masată la fiecare 2-3 zile pentru a absorbi aromele. Cand se serveste, este tăiată în felii foarte subțiri, așezată pe un platou, stropită cu ulei de măsline extravirgin și adesea servită cu fulgi de parmezan. Feliile mai groase sunt gătite rapid pe grătar sau în tigaie.
Cel puțin din secolul al XVIII-lea, toți „străinii” care treceau prin Trentino cu animale erau obligați să sacrifice și să vândă publicului o cincime din animalele transportate. Din punct de vedere istoric, necesitatea de a oferi un debușeu pentru cantitățile mari de carne de pe piață, concentrate în anumite perioade, precum și necesitatea de a asigura o aprovizionare continuă a populației pe tot parcursul anului se află la originea supraviețuirii unei practici tradiționale de prelucrare și conservare, precum cea aferentă produsului „Carne Salada del Trentino”, care datează din Roma antică.
Teritoriul este foarte specializat în sectorul producției de carne prelucrată, iar cele 27 de specialități gastronomice ale sale demonstrează că nivelul său de competență profesională este ridicat. Prin urmare, produsul „Carne Salada del Trentino” își are originea în acest mediu și este rezultatul combinației de factori naturali și umani. În prezent nu există produse potențial comparabile și, prin urmare, este un fenomen gastronomic aproape unic, cu unele caracteristici recunoscute pe scară largă: carne foarte slabă, produs moderat aromat, cu gust de carne matură, miros delicat și caracteristic, aromă ușor picantă, conținut ridicat de proteine, rezistență scăzută la mestecat. Este semnificativ faptul că, potrivit cercetărilor Camerei de Comerț din Trento, „Carne Salada del Trentino” este produsul care are cel mai mare potențial de creștere în rândul produselor de mezelărie din Trentino.