Feniculul de Florenta si beneficiile sale

Feniculul (Foeniculum vulgare, var.dulce Mill), se cultiva ca leguma pentru bulbul carnos folosit la pregatirea unei game variate de preparate.

Bulbul de fenicul contine 6,8% subtstanta uscata, 4,2% glucide, 1% proteine, numeroase saruri minerale (potasiu, calciu, sodiu, fosfor, fier) si vitamine (C, E, K, B1, B2, B6). De asemenea bulbul de fenicul contine 2-3% anethol, un ulei etiric cu actiune favorabila supra mucoasei aparatului digestiv si stimulent al irigarii sanguine si al activitatii ganglionare. Fibrele alimentare din fenicul mentin colesterolul la cote normale, absorb apa din sistemul digestiv si ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din colon, prevenind astfel cancerul de colon.

Feniculul este folosit frecvent in bucataria mediteraneana si italiana. Puteti folosii feniculul in retete simple. Feliati sau tocati bulbul de fenicul si adaugati-l la salate de legume sau sote, la supa sau musaca sau combinand frunzele cu orez sau paste, impreuna cu ulei de masline, la cuptor.

SALATA DE FENICUL CU SUNCA: 6 bulbi de fenicul mici, 2-3 linguri otet de vin, 1 lingurita de sare, 1 catel de usturoi, piper, 5 linguri de ulei, 100 g sunca fiarta, 2 mere acrisoare. Se curata feniculul si se taie cubulete care se pun intr-un vas, se adauga otetul, sarea, usturoiul pisat si piperul. Se pune uleiul si se amesteca, apoi se aseaza intr-u castron de salata. Se taie sunca in bucatele si se pun e peste fenicul. Deasupra se asaza merele curatate si taiate in felii foarte subtiri. Se amesteca la masa. In unele retete se pun si nuci prajite.

 


Cautare