Cerealele integrale si sanatatea

Cerealele integrale sunt o sursa de energie naturala pentru organism si au un continut ridicat de fitochimicale si antioxidanti, deosebit de benefice pentru sanatate.

Cerealele integrale ne protejeaza impotriva bolilor coronariene, a anumitor tipuri de cancer si diabet. Cerealele sunt digerate lent si ajuta stomacul sa se simta plin mai mult timp si pastreaza stabil nivelul de zahar si insulina din sange. Tipurile de cereale integrate sunt urmatoarele: faina de malai; ovaz sau fulgi de ovaz integral; popcorn; orez brun; faina integrala de secara; orz integral; orez salbatic; hrisca; grau bulgur; mei; boabe de quinoa; faina integrala de grau.

Spre deosebire de cerealele obisnuite, in procesul de preparare al cerealelor integrale se foloseste bobul intreg, pastrandu-se astfel toate cele trei parti ale sale: membrana interioara si exterioara si germenul. Conform unui studiu publicat recent de catre Harvard University, consumul regulat de produse din cereale integrale reduce riscul de mortalitate din cauze cardiovasculare cu 9% si reduce riscul de aparitie al diabetului de tip 2 cu 30%. De regula, cei mai multi adulti au nevoie de 6 portii de cereale, zilnic, dintre care cel putin jumatate se recomanda sa provina din cereale integrale. Fara E-uri si fara conservanti, Painea Sylvester Graham respecta reteta enuntata de parintele vegetarianismului – Sylvester Graham – in anul 1829 si sustine o alimentatie sanatoasa si bogata in cereale integrale.


 


Cautare