Oprirea sangerarilor nazale cu ceaiul de traista ciobanului

Traista ciobanului (Capsella bursa-pastoris) creste in gradini si la marginea lanurilor de grau.

Este cunoscuta din Evul Mediu pentru proprietatile hemostatice de oprire a sangerarilor. Planta originara din zona Marii Mediterane, creste pe toate continentele pana la inaltimea de 3000 de metri. Atinge 30 cm si are o rozeta de frunze la baza tulpinii, frunzulite pe tulpina si flori micute de culoare alba in varf. Substantele cele mai importante pe care le contine sunt: colina, acetilcolina, tiamina si diozamina. Planta se poate utiliza pentru tratarea epistaxisului (sange din nas), hemoptiziilor sau alte hemoragii interne.

Cele mai indicate perioade pentru recoltare sunt sfarsitul verii sau inceputul toamnei. Se prefera perioada cand s-au dezvoltat fructele ce au forma de inima intoarsa, constand in mici pastai. Tot in aceasta perioada de recoltare mai exista inca flori in faza incipienta.

Datorita caracterului ei hemostatic, ceaiul, din care se consuma zilnic doua, trei cesti, este recomandat in toate tipurile de hemoragii, nazale, stomacale, intestinale si in hemoragii uterine neregulate. In cazul ranilor la care sangele nu se mai opreste, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic imediat. In cazul menstruatiilor abundente, se beau, zinic doua cesti de ceai timp de opt zile inainte de venirea ciclului. Peste o lingurita cu varf de planta bine uscata si maruntita se toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cateva minute. Ceaiul se recomanda si la pubertate pentru reglarea ciclului. De asemenea, ceaiul se recomanda si in timpul menopauzei, cate doua cesti zilnic, pe parcursul a patru saptamani, cu pauza de trei saptamani si iar patru saptamani de ceai

 


Cautare