Dieta sanatoasa in Valea Hunza

Valea Hunza este situata in nordul Pakistanului, aproape de frontiera chineza si se afla inconjurata de masive muntoase care sunt dintre cele mai inalte de pe glob: Hindukus si Karakorum.

Coastele muntilor au fost amenajate de catre locuitori in terase pentru cultivarea cerealelor si pomilor fructiferi, dintre care in mod deosebit caisii. Izolarea geografica a acestei regiuni a permis pastrarea unor obiceiuri de viata sanatoase si naturale. Vreme indelungata se credea ca aceasta longevitate neobisnuita se datora doar factorilor genetici, insa cercetari recente au aratat ca modul de viata a acestei populatii exercita un rol mult mai mare decat mostenirea genetica, incluzand alimentatia pe baza de vegetale, climatul uscat si insorit si un stil de viata auster cu mult exercitiu fizic.

Doctorii Toomey si White, specialisti cardiologi din America de Nord, au conchis in studiile lor publicate in „American Heart Journal” ca hunzasii au o dieta pe baza de fructe proaspete si uscate, nuci, diferite zarzavaturi si cereale (orz, grau, mei). Ei consuma si putin lapte de capra, iar carne de miel mananca doar odata sau de doua ori pe an, la sarbatori. Dupa studiul a 25 de oameni cu varste cuprinse intre 90 si 110 ani, s-a constatat ca toti aveau o presiune arteriala normala, un nivel de colesterol si o electrocardiograma normala. Mai mult, intre locuitorii populatiei Hunza nu se cunosc cazuri de imbolnaviri de cancer, boli de inima, diabet sau imbolnavire timpurie

 

 


Cautare