Plantele care diversifica sistemul alimentar

Sistemul alimentar global se află pe pilonii a trei culturi: orez, grâu și porumb, care împreună reprezintă 50 la sută din caloriile consumate din lume.

Și doar 30 de plante sunt responsabile pentru satisfacerea a 95% din nevoile alimentare ale lumii, având în vedere că rezervorul de plante comestibile este de 30.000 de specii, inclusiv 7.000 de specii de culturi care sunt cultivate la niveluri mai mici, mai locale. Potrivit unui raport Centrului Internațional pentru Agricultură Biosalină (ICBA) din Dubai, reintroducerea culturilor minore și subutilizate care nu sunt comercializate în mod obișnuit la nivel internațional, dar joacă adesea roluri agricole mai mari la nivel regional, ar oferi nu numai un sistem alimentar mai diversificat. mai puțin predispuse la deficitele induse de climă, dar și opțiuni alimentare nutritive și echilibrate pentru viitor. Spre deosebire de porumb, grâu și orez, care nu cresc bine în zonele marginalizate și adesea necesită o mulțime de inputuri pentru a prospera, culturile orfane necesită puține inputuri și pot fi mai accesibile pentru a fi cultivate.

Maniocul, mazărea porumbeilor și meiul, cultivate mai frecvent în Asia, Africa și America de Sud, sunt câteva exemple de plante subutilizate. Meiul, de exemplu, are o valoare nutritivă ridicată și crește în condiții nefavorabile (soluri slabe, precipitații insuficiente, temperaturi ridicate) contribuind în același timp la securitatea alimentară într-o manieră durabilă. Aceste culturi oferă, de asemenea, oportunitatea de a sprijini practicile agricole durabile, cum ar fi culturile multiple și cultivarea în zone care nu mai pot susține cultivarea producției majore de cereale din cauza solului epuizat. Culturile orfane pot fi cea mai bună opțiune a cultivatorilor pentru a produce culturi rezistente la climă. Geneticianul de plante Zachary Lippman, al cărui laborator lucrează cu culturi orfane, cum ar fi vinetele africane, vede un mare potențial în editarea genelor culturilor orfane. „Putem ridica o întreagă familie de culturi orfane?” a spus el într-un interviu acordat recent.

 

 


Cautare