Solul sanatos economiseste apa

Agricultura ecologica are avantajul ca se practica pe soluri sanatoase care contin mai multa apa, fertilizanti si absorb mai mult bioxid de carban.

Agricultura ecologica permite o buna structurare a solului, ofera posibilitatea radacinilor sa se patrunda mai adanc si sa se ancoreze mai bine in sol. Un test practic pe teren ne ofera posibilitatea sa determinam starea de sanatate relativa a solului. Pentru aceasta vom implica doar simturile noastre respectiv: vederea, atingerea si mirosul.

In primul rand, dupa ce am luat o brazda pe harlet, pe o adancime de 20-30 cm, ne uitam la el. Un sol sanatos va avea materia organica descompusa in amestec cu solul, o culoare inchisa si o textura sfaramicioasa. Micile agregate de sol permit radacinilor sa patrunda in sol, iar glomerulele de sol sa retina apa si aerul necesar respiratie radacinilor. Solurile nesanatoase sunt mai deschise la culoare si nu sunt structurate pentru a retine substantele nutritive si apa din sol.

Apoi vom lua sol in mana si il vom mirosii. Solul sanatos ar trebui sa aiba un miros dulce de pamant, care indica prezenta de bacterii bune, fixatoare de azot, care participa activ la descompunerea materiei organice din sol. Solurile nesanatoase au un miros acru asemanator cu solutia de spalat vasele.

In ultimul rand trebuie sa pipaim solul. Acesta ar trebui sa fie rece la atingere si sa se tina usor copact inainte de a fi sfaramat si maruntit cu mana. Solurile sanatoase ar trebui sa fie mai dospite pentruca au in continut substanta organica (humus) ce retine si bulele de aer si porii de apa din sol. Un sol sanatos sustine an de an productia de alimente, reduce normele udare cu apa si nevoia de fertilizanti, si atenueaza seceta, inundatiiile sau efectele eroziunii.

 


Cautare