Morcovul (Daucus Carota Sativus) este cunoscut de peste 3000-4000 de ani, de catre greci si romani, iar apoi sa raspandit in nordul Africii si in celelate tari din Europa.
Primele forme cultivate au fost obtinute de olandezi in sec. XVII. Soiurile valoroase de azi au fost obtinute in secolul trecut de catre Vilmorin. In lume se cultiva 750 000 ha cu o productie medie de 24 tone/ha. Productii remarcabile se obtin in Austria si Olanda - 52 tone/ha si Italia 49 tone/ha. Morcovii fac parte din categoria de alimente alcalinizante. Consumul de morcovi corecteaza tendinta spre acidoza a organismului. Morcovii din soiul De Nantes contin, in principal zaharuri simple, usor asimilabile de catre organismul uman, si reprezinta o densitate nutritiva ridicata, datorita continutului mare in vitamine si bioelemente. In acelasi timp, morcovii contin si 0,78% celuloza, importanta prin proprietatile de retentie a apei, de schimb cationic si nu in ultimul rand, de peristaltismul intenstinal. Morcovi se remarca prin continutul in provitamina A. Morcovii au importante proprietati curative: tonic, remineralizant, antianemic, factor de echilibru in digestie, cicatrizant gastric, cicatrizant al ranilor, diuretic, depurativ, fluidifiant biliar, vermifug, creste imunitatea naturala, antioxidant, favorizeaza cresterea lactatiei, etc. Morcovii nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra zilnica. Radacinile se consuma in stare cruda si preparata. Radacinile se pot pastra 5-6 luni. Cultura morcovului este simpla si se preteaza la mecanizare. Soiurile recomandate in cultura ecologica sunt: Chantenax Red Core; De Nantes; Nantes -3 TipTop.
Condiţii pedoclimatice: prefera soluri usoare luto-nisipoase, bine mobilizate; conditiile climatice din Romania asigura productii sigure cantitativ si calitativ de morcovi. Plantele premergatoare: premergatoare pentru cultura de vara: tomate, ardei, vinete, castraveti; premergatoare pentru cultura de toamna: ridichi de luna, salata, ceapa verde. Pregatirea terenului: toamna se desfinteaza cultura premergatoare, se discuie, se niveleaza, si se face o aratura la 20 - 30 cm; toamna sau primavara devreme se executa grapatul perpendicular pe aratura, maruntirea si modelarea solului in straturi inaltate cu latimea la coronament de 104 cm, cu AMFS 4,5 + U 650, iar pe suprafete mici manual. Semanatul: schema plantare: 70 x 35 x 35 cm; distante intre plante pe rand: 3,5 - 4,5 cm; densitati: 650 - 800 mii plante/ha; necesar samanta la ha: 5-6 kg/ha; data semanatului: 1-20 III (cultura de vara); 15 VI- 10 VII (cultura toamna). Fertilizarea: morcovi se cultiva dupa culturi fertilizate organic; nu se aplica compost sau gunoi la morcovi pentru a nu se ramnifica radacinile. Combaterea bolilor si daunatorilor: combaterea bolilor (fainare, mana, putregai): zeamă bordeleza + sulf moiabil 0,3% + 0,3% (tratamente preventive repetate); combaterea daunatorilor: se seamana in amestec cu 300 g/ha corinadru pentru a se combate nematozii morcovului; cultura alternativa a randurilor de morcov cu randurile de ceapa sau praz (pe suprafete mai mici pentru a se combate musca morcovului si musca cepei);
Irigarea culturii. irigarea se face dupa semanat pentru a se asigura conditii optime de umiditate necesare rasaririi plantelor si de 5-6 ori in perioada ingrosarii radacinilor, cu norme de 400-600 metri cubi/ha. Lucrarile de intretinere: se executa tavalugitul culturii cu tavalugul neted in agregat cu o grapa usoara; se executa o prasila oarba in cazul formarii crustei sau in cazul aparitiei buruienilor; prasit mecanic de 3 ori si manual de 1-2 ori, pentru afanarea solului si distrugerea buruienilor; raritul manual se executa cand radacinile au grosimea unui creion, pentru a se putea valorifica pe piata; se lasa o distanta de 4-5 cm intre plante pe rand. Alte lucrari: se poate asocia cu ceapa, prazul, salata, ridichiile, mazarea, fasolea si coriandru. Recoltare: se face cand radacinile au atins forma si marimea specifica soiului; se face cu dislocatorul de radacinoase (DLR-2), apoi se aduna pe brazde, se decoleteaza si se livreaza in depozite, silozuri sau spatii frigorifice; se evita expunerea la soare, vant sau inghet; recoltarea incepe la 50-60 de zile de la rasarit la culturile de vara (incepand din iunie), cand au diametrul de 2 cm; se sorteaza in legaturi de 5-7 radacini; productia este de 20 tone/ha;recoltarea la culturile tarzii (infiintate ca si culturi succesive dupa ridichi de luna, salata, ceapa verde, la sfarsitul lui iunie), urmareste obtinerea radacinilor pentru pastrare peste iarna; se recolteaza in luna octombrie; productia este de peste 30 tone/ha; resturile vegetale ramase pe sol se composteaza.