Soi de lucerna ecologica

Soiul de lucerna Cosmina a fost creat la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea si inregistrat in anul 2004. 

Cosmina este un soi sintetic de lucerna, alcatuit din 15 componente. Este un soi semitardiv, prezinta o foarte buna rezistenta la iernare, la boli foliare si la vestejirea fuzariana a plantelor (Fusarium oxysporum f.sp. medicaginis).  Soiul Cosmina are o foarte buna plasticitate ecologica; testat la 6 statiuni in reteaua ecologica, situate in cele mai reprezentative zone de cultura ale lucernei, in perioada 2002-2004, a produs 14,9 t substanta uscata /ha, spor 8,5 % fata de soiul martor Selena. In conditii de irigare, la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea soiul Cosmina a produs19,2 t substanta uscata /ha, spor 6,3% fata de acelasi soi martor, SELENA. Productia maxima a soiului Cosmina s-a inregistrat la Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Caracal, 20,6 t/ha substanta uscata, medie pe 3 ani. Soiul Cosmina ofera un furaj cu o valoare nutritiva foarte buna: 1467 kcal. energie netă, 0,97 unitati nutritive carne, 73,0 % coeficient de digestibilitate si 20,57% proteină bruta din s.u., fata de 1479 kcal. energie neta, 0,96 unitati nutritive carne, 72,0% coeficient de digestibilitate si 20,58% proteina brută, la soiul martor Selena. 

Impact tehnico-economic: soiul Cosmina poate asigura un spor de productie superior martorului, soiul Selena cu 6-9%, atat la productia de masa verde, cat si la productia de substanta uscata. Impact de mediu: soiul de lucerna Cosmina ca si alte soiuri de leguminoase perene, are rol ameliorator al solului, nu necesita fertilizare cu azot, in plus elibereaza circa 100 -150 kg/ha azot in sol pentru planta postmergatoare; de asemenea foloseste azotul levigat in sol la adancimi mai mari, datorita sistemului sau radicular profund, considerente pentru care se incadreaza perfect in conceptele moderne de conservare a mediului si de agricultura ecologica. Soiul de lucerna Cosmina va avea un impact economic pozitiv nu numai asupra producatorilor de furaje, ci si asupra crescatorilor de animale. Acest lucru este dat de valoarea nurtitivă foarte buna, sporul de productie fiind cuprins intre 8,5 si 9,3%, respectiv 1120-1470 unitati nutritive carne, faţă de soiul martor Selena. Beneficiarii potentiali sunt fermierii din toate zonele de cultura ale lucernei si in special cei din agricultura ecologica.

 


Cautare