Cultura ecologica de zmeur

Zmeurul (Rubus idaeus) este un arbust fructifer solicitat tot mai mult pe piata produselor ecologice. Este cultivat de mii de ani deoarece fructele au proprietati medicinale, iar ultimele cercetari au scos la iveala efectul anticancerigen si antioxidant al acestora.

Zmeurul produce incepand din al doilea an de la plantare. Zmeura de cultura din soiuri ameliorate este de dimensiuni mai mari, poate sa fie pastrata 1-2 zile si se preteaza la congelare. Cultivatorii de zmeur pot obtine venituri substantiale si sigure de la un an la altul deorece, se poate obtine preturi avantajose. Cheluielile sunt mici atat la infiintare cat si la intretinerea plantatiei. Zmeurul este o planta perene cu o durata de exploatare de 10 -14 ani.

Zonare. Zona foarte favorabila - zona molidului si subetajul fagului (se poate cultiva si in zonele de campie); zona nefavorabila: zonele cu temperaturi scazute si vanturi puternice.  Soiuri:   GRADINA: 10 t/ha; recoltare iulie; WILLAMETTE: 6-10 t/ha; recoltare iulie; RUBIN BULGARESE: 7-10 t/ha; recoltare iunie-iulie; RUVI: 8-10 t/ha; recoltare iulie; CITRIA: 9-11 t/ha; recoltare iulie; STAR: 8-10 t/ha; recoltare iulie; LORD GEORGE: 13 t/ha; recoltare iunie.

 Amplasare: Zonele foarte favorabile: soluri mijlocii bine structurate, bogate in humus, nisipoase, aerisite, suficient de umede; Zonele nefavorabile: solurile grele, reci, cu exces de umiditate.  Sistemul de conducere: pe spalier in benzi;  gard fructifer; evantai. Zmeurul se inmulteste prin: drajoni (metoda cea mai folosita); butasi de radacina; marcotaj. Materialul inmultit pentru planta provin de la plante cultivate dupa metode ecologice si trebuie sa detina certificat de calitate.  Infiintarea plantatiei.  Se seaman un amestec de graminee perene pentru fan; cultura va fi infiintata in perioada de conversie de 3 ani, pentruca imbogateste terenul in humus; se traseaza drumurilor principale si se face parcelarea; se va tine cont de orientarea randurile, care se face pe directia nord -sud sau pe terase; se va incorpora odata cu aratura adanca si 30 de tone/ha de ingrasamant organic provenit de la o ferma ecologica de cresterea animalelor. Platarea se face ori toamna ori primavara. Dimensiunea gropilor este de  30/30/30 cm; distanta de plantare este de 2,5-3 m intre randuri si 0,5- 1 m pe rand. Fiind autofertile, soiurile de zmeur nu au nevoie de polenizatori.

Solul se intretine ca ogor negru. La 2 ani se aplica 3/4 kg gunoi de grajd/ metru patrat. In perioada secetoasa este necesar sa irigam sau sa udam. Primavara se suprima de la baza tulpinile uscate (de doi ani) care au rodit. Tulpinile anuale se raresc, lasanduse 18-20 tulpini la 1 metru liniar de banda lata de 50 cm. Drajonii de prisos se inlatura. Se fertilizeaza cu must de gunoi 3-4 l/planta (1 parte must si 4 parti apa). Protectia fitosanitara se realizeaza prin selectarea unor soiuri reziste la boli si daunatori; arderea buruienilor; protectia inectelor folositoare (locuri pentru cuibarit, garduri naturale); se aplica tratamente pe baze de plante, uleiuri vegetale aromatice si pesticide clasice pe baza de sulf sau cupru. Recoltarea fructelor se face la 3-4 zile, de aproximativ 7-8 ori. Se recolteaza in cosulete de plastic de 0,25-0,50 kg, asezate in ladite de tip olandez. Intr-o ora se pot recolta 3-4 kg de catre o persoana. Pentru a se infiinta o plantatie comerciala de zmeur trebuie luate in considerare urmatoarele criterii economice financiare: productia de fructe estimata la ha; modul de valorificare, beneficiarii productiei, necesarul de forta de munca, cheltuielile de investitii (terenul, tractorul viticol cu utilaje, suprafata de depozitare, sursa de apa, etc.). 

Pentru a putea lucra cu familia, in ferma se poate infiinta exploatatii familiare de 0,2-0,5 ha situate in apropierea marilor orase. Cei care detin suprafete mari pot face plantatii pe 5-20 ha.

 

 


Cautare