Seitanul, friptura vegetarienilor

Seitanul un preparat popularizat in Occident de asiatici, se mai numeste carne vegetariana si se face din gluten de grau.

Intrucat are textura si consistenta carnii, a castigat mult in popularitate in randurile vegetarienilor odata cu raspandirea vegetarianismului. Gustul e dat in totalitate de condimentele care se adauga in gluten, la framantare, si in zeama in care va fierbe. Seitanul este o sursa importanta de proteine si aduce varietate in alimentatie. Poate fi folosit la gatit si de persoanele care tin post crestinesc. După ce este gătit se aseamănă la textura și consistență cu carnea: este dens, dar în același timp se topește în gură. Seitanul poate fi preparat în diferite moduri: la cuptor, la grătar sau fiert.

Mod de preparare seitan din Gluten de grâu:

Se amestecă 1 pungă de 250 gr de gluten de grâu cu 1 lingură ulei, cu diverse condimente (1 lingurița turmeric, paprika, piper, usturoi, ghimbir pulbere…) și ¾ cană apă rece. Trebuie să rezulte un aluat gumos, în care să nu se vadă în interior găurele pline cu prafurile de la condimente. Se frământă aluatul temeinic timp de 5 minute, până se obține rezultatul dorit. Apoi se lasă acoperit să se odihnească 10 minute. Se pune 3 litri de supa de legume la încălzit și când fierbe se adaugă bucata de seitan tăiate fâșii. Se lasă să fiarbă în apa clocotită, sub capac, cca 1 oră. Se lasă să se răcească, apoi se pot găti în orice fel. Puteți să le păstrați pentru alta dată, la frigider timp de o săptămână dacă este ținut în zeama în care a fiert, sau în pungi bine închise.

Gluten de grâu >>

 


Cautare