Via Campesina, apel de 8 martie

Organizatia mondiala de agricultura taraneasca si familiala, La Via Campesina, face apel la acțiuni globale de solidaritate pe 8 martie 2023, de Ziua Internațională a Femeii Muncitoare.

În calitate de țărani, femei, pescari, păstori, muncitori agricoli, migranți și organizați in cadrul “La Via Campesina”, se recunoaște luptele specifice, organizarea, dezvoltarea feminismului popular și rezistența femeilor care luptă pe propriul lor pământ pentru a apăra durabilitatea, suveranitatea alimentară și justiția socială. Se condamnă dimensiunile patriarhale și rasiste ale capitalismului care opresc societatea, în special femeile, copiii și indivizii care nu se conformează identităților binare de gen. În actuala criză de război și inegalități, este urgent să se reafirme valorile de solidaritate și internaționalism, să se ceara o mai mare democrație și participare pentru comunități și să se continue lupta împotriva tuturor tipurilor de violență.

Organizarea colectivă este esențială pentru a rezista, pentru a continua să producă alimente sănătoase și pentru a consolida Suveranitatea Alimentară ca mod de viață în comunitățile noastre. În timp ce se pregăteste a 8-a Conferință Internațională a La Via Campesina și a 6-a Adunare Internațională a Femeilor, programate să aibă loc între 23 și 28 noiembrie în Nicaragua, se lucreaza activ la crearea mișcării femeilor din agricultura taraneasca. În plus, se foloseste campania „Opriți violența împotriva femeilor” ca instrumente educaționale atât interne, cât și externe, interacționând cu comunitățile, jucând un rol transformator în elaborarea politicilor și recunoscând rolul fundamental al femeii în producția de alimente.

 

 


Cautare