In Europa se pierd peste 100 de milioane de tone de alimente anual

12.02.2018. UE doreste ca, pana in 2020, sa reduca la jumatate cantitatea de deseuri alimentare. Acest obiectiv face parte din strategia sa privind folosirea eficientă a resurselor.

Pierderile din agricultura si capturile de peste aruncate inapoi in apa nu intra in estimarile de 100 milioane de tone. Aceasta risipa se intalneste in toate etapele lantului alimentar: productie primara, procesare, vanzare, servicii de catering, consum. Impactul ecologic, economic si social este foarte important.

Una dintre initiativele pe termen scurt prevede o mai mare sensibilizare a cetatenilor pe tema risipei de alimente. In acest sens, UE a lansat în 2012 o campanie de informare care ofera informatii si sfaturi cu privire la reducerea deseurilor alimentare, precum si clarificari privind mentiunea „a se consuma de preferinta inainte de”, care figureaza pe etichetele produselor alimentare. Cel mai mult se arunca in Olanda (541 de kg/cap de locuitor), Belgia (345 de kg), iar cel mai putin in Slovenia (72 de kg), Malta si Romania (76 kg).

 


Cautare