Un nou raport al Agenției Europene de Mediu (EEA) arată că resursele de apă ale Europei sunt supuse unor presiuni serioase, iar din 2009 nu s-au înregistrat progrese semnificative.
Raportul subliniază nevoia urgentă de a pune în aplicare în mod mai strict Directiva-Cadru privind Apa (DCA), de a schimba substanțial producția agricolă, de a reduce poluarea și de a restaura urgent ecosistemele. Principalele constatări ale raportului includ: mai puțin de 40% din apele de suprafață, cum ar fi râurile și lacurile, sunt în prezent sănătoase; aproape 25% din corpurile de apă subterană nu se află într-o stare chimică bună, deși acestea furnizează aproape două treimi din apa noastră potabilă; starea chimică a râurilor, lacurilor și apelor de coastă s-a deteriorat și mai mult, mai puțin de 30% dintre acestea îndeplinind standardele de poluare stabilite de DCA; practicile agricole dăunătoare, în special utilizarea intensivă de nutrienți și pesticide, continuă să reprezinte cea mai semnificativă presiune exercitată asupra resurselor de apă (Presiunile de poluare difuză din agricultură afectează 32% din apele subterane și 29% din apele de suprafață); poluarea chimică provenită de la fabricile a căror energie provine din cărbune, precum și modificarea cursurilor de apă prin construcția de baraje și regularizare exercită, de asemenea, o presiune considerabilă asupra apelor de suprafață.
Claire Baffert, Senior EU Policy Officer, Water & Climate Change Adaptation la WWF European Policy Office, a declarat: „Starea în continuare deplorabilă a apelor din Europa arată că statele membre nu reușesc să gestioneze criza apei, an după an. Directiva-Cadru privind Apa este în vigoare de peste două decenii, dar obiectivele sale rămân în mare parte neatinse deoarece guvernele naționale nu îi iau în serios cerințele. Din păcate, așa cum se reflectă în raportul Draghi*, există solicitări insistente de a slăbi standardele directivei pentru a facilita proiectele dăunătoare, când ceea ce avem cu adevărat nevoie este să acordăm prioritate protecției resurselor noastre de apă.” Europenii plătesc din ce în ce mai mult prețul inacțiunii guvernelor lor cu privire la criza apei. Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru, 78% dintre europeni doresc ca UE să facă mai mult pentru a aborda poluarea apei.
Coaliția ONG-urilor „Living Rivers Europe” îndeamnă statele membre să sa accelereze punerea in aplicare a Directivei Cadru privind apa pentru a îmbunătăți starea apelor din Europa și să integreze protecția apei și a ecosistemelor în toate politicile. Irene Duque, Freshwater Policy Officer la Wetlands International Europe, a declarat: „Mulțumim, EEA! Am recepționat mesajul foarte clar: reziliența apei noastre este în pericol. Calea de urmat pentru a îndeplini obiectivele UE și a îmbunătăți sănătatea apelor europene este la fel de clară: restaurarea zonelor umede, nu adaptarea inadecvată. Construirea de baraje și dependența de infrastructura gri continuă să se dovedească contraproductive, agravând adesea problemele pe care urmăresc să le rezolve. Restaurarea zonelor umede rămâne o prioritate scăzută pe agenda UE, dar pentru cei îngrijorați de inundațiile devastatoare, de secetă, de declinul speciilor de pești de apă dulce sau de accesul la apă ca drept fundamental al omului, acest lucru este cu adevărat o necesitate.”