Certificarea ecologica a grupului de producatori

Aproximativ 80% dintre producatorii ecologici din lume sunt mici si traiesc in tari cu venituri reduse si mijlocii.

Mici fermieri sunt de obicei certificati impreuna ca parte a grupurilor de producatori, conform rezultatului unui studiu realizat de Institutul de Cercetari in Agricultura Ecologica (FiBL). Din punct de vedere global, fermele de mici dimensiuni joaca un rol important in productia de cacao, cafea și bumbac. Fermele mici din Africa, Asia si America Latina nu pot trece la agricultura ecologica decat in grup, deoarece certificarea individuala ar fi inaccesibila din cauza costurilor.

In cazul certificarii grupului, fermierii individuali sunt certificati prin intermediul unui asa-numit sistem de control intern (ICS), care, la randul sau, este inspectat de un organism tert de certificare. Odata cu intrarea in vigoare a noului Regulament al Uniunii Europene in anul 2021, sistemele de control vor fi, de asemenea, recunoscute legal pentru fermierii mici din Europa.

Studiul estimeaza ca exista aproximativ 2,6 milioane de producatori ecologici in aproximativ 5900 de grupuri ICS in 58 de tari, in principal situate in Africa, Asia si America Latina. Suprafata totala pe care o cultiva este de aproximativ 4,5 milioane de hectare. Numarul acestora a crescut semnificativ in ultimii ani. Fermierii mici au astfel un acces mai bun pe piata si pot imbunatati calitatea produselor. Mai multe investitii in cercetare si instruire pentru fermieri si o mai buna utilizare a datelor de productie colectate pentru serviciile de consultanta vor contribui la imbunatatirea certificarii grupului.



 


Cautare