De ce ne costa mai mult sa producem legume organice decat legumele vandute in magazine ca "produse conventionale" sau "comerciale"?
In fermele ecologice se cultiva 25 de culturi horticole pe maxim 40 ha. Cele mai multe ferme comerciale opereaza ca o fabrica, respectiv produc unul sau doua tipuri de legume. In fermele comerciale o cultura legumicola se cultiva pe suprafete cuprinse intre 10 - 500 ha.
Avand multe culturi de legume in ferma ecologica, creste diversitatea biologica, diversitate care protejeaza plantele de insecte, boli si daunatori. Se stie ca plantele aromatice, ceapa, usturoiul emana mirosuri care indeparteaza anumiti daunatorii. Prin rotirea parcelelor se intrerupe ciclurile de inmultire a unor buruieni, boli si daunatori. Este mai simplu sa prasesti decat sa erbicidezi culturile. Dar se stie ca pe suprafete mici de legume din fermele ecologice, chiar daca costa mai mult lucrarea de prasit, totusi nu se introduc substante toxice in sol, de unde pot ajunge in recolta.
In privinta ambalarii produselor, in fermele ecologice o legatura de morcovi si patrunjel se realizeaza in 12 secunde manuale. Intr-o cutie de carton intra 30 de legaturi. Rezulta ca o persoana poate ambala intr-o zi, intr-o ferma ecologica aproximativ 50 de cutii. Binenteles ca in fermele comerciale de tip industrial ambalarea se face cu masini automate de legat si mult mai rapid. Pentru o singura cultura de tip conventional este recomandata sa cumperi o masina de legat si ambalat. Dar nu mai este rentabil pentru 25 de culturi ecologice.
La fel nu este rentabil sa cumperi 25 de masini de recoltat pentru 25 de culturi ecologice. Din aceasta cauza recoltatul se face manual. In fermele de tip industrial recoltatutul se face pe 6 -12 randuri concomitent. In fermele ecologice unde suprafetele sunt mici, recoltatul se face de obicei de pe straturi formate in general din doua randuri.
Fermele ecologice produc legume bazandu-se pe fertilitatea naturala a solului si nu pe ingrasamintele chimice. Pentru a mentine fertilitatea se folosesc ingrasaminte verzi, precum leguminoasele si ingrasamintele organice. Si in primul rand gunoiul proaspat de grajd, din care se pot face paturi calde, sau se pot aplica la culturile legumicole sub forma nefermentata, fermentata sau sub forma de compost. Din culturile fertilizate organic se obtin recolte sanatoase si foarte apreciate de catre consumatori. Exista si ingrasaminte organice care se cumpara si costa destul de scump precum faina de soia, ingrasamnatul Guano, etc. In general noi nu platim costuri suplimentare daca mancam produse alimentare tratate cu chimicale. De asemenea nu sunt incluse in pret cheltuieli medicale datorata dezechilibrelor nutritive. Din cele prezentate mai sus, rezulta ca alimentele cultivate ecologic trebuie sa aiba un pret mai mare decat cele produse in sistem conventional.
Oamenii sunt intrebati foarte des "De ce sunt scumpe produsele biologice?", dar rareori sunt intrebati "De ce sunt atat de ieftine produsele conventionale?". Bineinteles ca in Romania nu exista o educatie a consumatorilor si nici o piata ecologica cat de cat conturata. Consumatorii cand intra intr-un supermarket au posibilitatea sa aleaga intre produse sanatoase si produse pline de adaosuri chimice.
Sa nu uitam ca odata cu chimizarea agriculturii (ingrasaminte chimice, erbicide, insecticide, fungicide, etc) au aparut marile exploatatii industriale in agricultura si decesul a milioane de ferme familiare, a fost afectat grav mediul de poluare, s-a extins eroziunea solului, s-a redus simtitor fertilitatea solului, au fost distruse microrganismele din sol, si a crescut continut de reziduri toxice din apa, sol si aer.
Ne bucuram de alimente ieftine, produse cu costuri mai mici, dar fara posibilitatea de refacere a sanatatii oamenilor, animalelor, plantelor si a planetei numita Pamant.
Cand cumparati un produs biologic la un pret mai mare, nu se cumpara doar alimentele nutritive, cu gust bun ci si alimentele libere de rezidurile toxice. Se cumpara si protectia sanatatii agricultorilor care nu vor mai lucra cu substante toxice. Se cumpara si protectia apei, aerul, de care e nevoie, si a solului in care sunt cultivate produsele agricole ecologice.